Sari direct la conținut

Rusia anunță că va crea „Sfera”, propria constelație de sateliți care să rivalizeze Starlink-ul lui Elon Musk

HotNews.ro
Elon Musk si Dmitri Rogozin, Foto: Colaj Profimedia Images / Alamy / TASS
Elon Musk si Dmitri Rogozin, Foto: Colaj Profimedia Images / Alamy / TASS

Guvernul Rusiei a aprobat proiectul federal „Sfera”, un program federal de creare a unei constelații de sateliți pe orbită care să rivalizeze cu rețeaua Starlink a miliardarului Elon Musk, relatează agenția Interfax.

Anunțul a fost făcut de Serghei Prohorov, directorul departamentului pentru programe avansate din cadrul Roscosmos, agenția spațială a Rusiei.

Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos, a amenințat sâmbăta trecută că Rusia ar putea înceta cooperarea la Stația Spațială Internațională (ISS) din cauza sancțiunilor internaționale impuse împotriva Moscovei.

Anterior acesta le-a interzis cosmonauților și celorlalți angajați ai agenției spațiale rusești să părăsească țara după declanșarea invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie, de teamă ca aceștia să nu rămână în străinătate.

Ce este „Sfera”, constelația de sateliți pe care vor să o construiască rușii

„Proiectul federal ‘Sfera’ a fost aprobat ieri de guvernul Federației Ruse. Vom continua să contractăm evenimente ca parte a proiectului federal Sfera în acest an”, a anunțat Prohorov joi.

„Deoarece proiectul federal a fost convenit cu Ministerul Dezvoltării Digitale, Ministerul Dezvoltării Economice și Ministerul Finanțelor și aprobat de guvernul Federației Ruse, putem presupune că suma de finanțare stabilită pentru următorii 10 ani va fi asigurată”, a mai precizat el.

Prohorov a mai spus că Roscosmos va crea un operator național pentru a gestiona sfera, în parteneriat cu operatorii ruși existenți.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat proiectul Sfera pentru prima dată în iulie 2018, afirmând că acesta va crea o rețea globală de 600 de sateliți pentru a furniza internet și telecomunicații pe teritoriul Rusiei și a altor țări doritoare.

Rogozin a anunțat vara trecută că programul Sfera va costa 800 de miliarde de ruble (aproximativ 10 miliarde de dolari) și că 500 de miliarde de ruble vor fi asigurate de investiții private.

În luna septembrie a anului trecut Dmitri Rogozin și-a exprimat admirația față de investitorii americani privați din domeniul spațial precum Elon Musk, afirmând că milionarii ruși par „mai degrabă interesați să investească în iahturi decât în aeronave spațiale”.

La momentul respectiv, el i-a și adresat o invitație lui Musk să îl viziteze la el acasă în Rusia, „pentru ceai”.

Starlink-ul lui Elon Musk este folosit de ucraineni pentru a ataca forțele invadatoare rusești

Musk a anunțat pe 27 februarie, la 3 zile după declanșarea invaziei rusești, că rețeaua Starlink a fost activată în Ucraina în contextul temerilor că bombardamentele și atacurile cu rachete ar putea afecta sever rețeaua de telecomunicații a Kievului.

Yaroslav Honcear, comandantul Aerorozvidka, o unitate specializată pe recunoaștere aeriană din cadrul armatei Ucrainei, a relatat într-un interviu acordat înspre sfârșitul lunii martie că ucrainenii folosesc constelația Starlink pentru a lovi forțele invadatoare.

Starlink furnizează internet direct din satelit ceea ce înseamnă că armata ucraineană își poate folosi dronele chiar și în cazul unor pene de curent sau internet, frecvente în primele stadii ale invaziei rusești după ce au început bombardamentele asupra infrastructurii civile a Ucrainei.

„Dacă folosim o dronă cu vedere infraroșu noaptea, drona trebuie să se conecteze prin Starlink cu tipul de la artilerie și să depisteze o țintă”, a explicat Honcear.

El a mai spus că ucrainenii folosesc dronele pe timp de noapte, „când rușii dorm”, precizând că „noaptea dronele noastre sunt imposibil de văzut”.

Urmărește ultimele evoluții din a 43-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro