Sari direct la conținut

În Rusia, tinerii pendulează între refuz și patriotism în fața serviciului militar de un an

HotNews.ro
Recruți ruși după primirea uniformelor în Moscova, Foto: Dreamstime
Recruți ruși după primirea uniformelor în Moscova, Foto: Dreamstime

Au 18 ani. La momentul unui nou sezon de recrutare militară în Rusia, unii spun că sunt pregătiți, chiar dacă trebuie să lupte în Ucraina, în timp ce alții fac totul pentru a obține o amânare. „Nu plec nicăieri, o să încerc să trișez”, a spus Yevgeni Ptitsin, un student intervievat de AFP la Sankt Petersburg.

În Rusia, peste 250.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani fac anual serviciul militar obligatoriu de un an. Armata are două perioade de încorporare, una primăvara/vară și cealaltă toamna.

Pentru perioada de primăvară 2022, care începe vineri, președintele Vladimir Putin și-a stabilit obiectivul de a trimite 134.500 de tineri în cazarmă. Primele sarcini în unități ar trebui să aibă loc la sfârșitul lunii mai.

Însă serviciul militar este relativ nepopular în Rusia, în fața fricii de incidente violente și a perspectivei unei munci plictisitoare sau laborioase.

Mulți tineri ruși, ajutați deseori activ de părinți, înmulțesc strategiile de a scăpa de încorporare plătind mită oficialilor, obținând scutiri medicale sau datorită studiilor.

În acest an, anxietatea este înzecită față de posibilitatea, reală sau imaginară, de a fi trimis pe frontul ucrainean.

„Nu vreau în armată”

Pe 9 martie, Ministerul Apărării a recunoscut că recruții luptau în Ucraina și că unii au fost luați prizonieri. Dar armata rusă a asigurat că aceștia au fost trimiși pe front din greșeală și repatriați de atunci.

Kremlinul susține că doar soldați și ofițeri profesioniști, după ce au semnat un contract, luptă în prezent în Ucraina. „Recruții nu sunt trimiși și nu sunt încurajați să participe la operațiune”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției.

Dar mai multe mass-media independente au raportat cazuri de recruți care au fost forțați sau foarte puternic încurajați să semneze un contract și apoi trimiși pe frontul ucrainean.

„Nu vreau să intru în război”, a spus Vassili Kravtsov, 18 ani, care lucrează în sectorul high-tech la Moscova.

Guvernul rus a acordat săptămâna trecută o amânare de la serviciul militar angajaților din acest sector, pentru a preveni exodul de creiere cauzat de ofensivă. O decizie care l-a făcut pe Vassili Kravtsov „foarte fericit”.

Konstantin Zaikin, 17 ani, are o scutire din motive de sănătate. Și oricum, nu vrea să „slujească în armata rusă și să fie folosit de ofițeri pentru grădinărit”.

„Dar aș merge în armata israeliană, au profesioniști adevărați”, continuă acest tânăr moscovit.

Chiar dacă trupele ruse au devenit de la mijlocul anilor 2000 extrem de profesionale, recrutarea persistă din motive bugetare, dar și culturale într-o țară care a cultivat de mult cultul armatei și patriotismul.

Iar într-o Rusia în care criticile la adresa ofensivei militare din Ucraina sunt acum reprimate, prezentate ca un conflict defensiv împotriva „naziştilor” ucraineni, mai mulţi tineri ruşi întâlniţi de AFP aprobă discursul Kremlinului şi spun că sunt gata să lupte.

„Nu vreau să iau parte la operațiuni militare, dar dacă trebuie, atunci mă duc. Suntem într-o situație în care avem nevoie de oameni, ne retragem chiar acum din jurul Kievului”, spune Semion Petrov, 18 ani, cu referire la retragerea observată în ultimele zile a forțelor ruse în jurul capitalei ucrainene.

„Nu mi-aș dori să-mi fac serviciul, dar aș fi gata să plec la război. Pentru ai noștri!”, spune Serghei Bojenov, 18 ani, precizând totodată că nu este „recrutabil” din motive de sănătate.

Nikolai Smirnov, 17 ani, nu ezită nicio secundă. „Vreau să slujesc și să-mi îndeplinesc datoria. Operațiunile militare în acest moment nu mă îngrijorează, sunt gata să-mi apăr țara.”

Urmărește ultimele evoluții din a 37-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro