Sari direct la conținut

Fără Soyuz, lansările de sateliți Galileo vor fi amânate

HotNews.ro
Galileo, Foto: SpaceAlliance
Galileo, Foto: SpaceAlliance

Sateliții aflați în prezent pe orbită pentru a opera sistemul de navigație Galileo sunt suficienți și compania OHB care produce acești sateliți nu se grăbește să lanseze alții pentru a compensa anularea plecărilor planificate prin intermediul rachetei ruse Soyuz, scrie AFP.

Sancțiunile luate ca represalii pentru invazia Ucrainei afectează mai multe lansări de sateliți europeni planificate pentru acest an.

Astfel, Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat joia trecută încetarea cooperării cu Rusia, ceea ce înseamnă că nu mai folosește Soyuz pentru a-și îndeplini misiunile.

Doi sateliți fabricați de compania OHB pentru constelația europeană de localizare Galileo urmau să fie lansați anul acesta la bordul Soyuz.

Aceste plecări sunt anulate, dând naștere la multe întrebări cu privire la necesitatea căutării unui alt partener comercial pentru a realiza aceste lansări.

„În cazul lui Galileo, nimic nu este încă planificat” pentru a găsi un alt lansator, a asigurat Marco Fuchs, CEO al OHB, în cadrul unei conferințe de presă.

Dar „nu există o mare urgență de a continua cu alte lansări pentru a continua să opereze constelația”, a spus el.

Cu alte cuvinte, cei 24 de sateliți deja aflați pe orbită și toți fabricați de mai bine de un deceniu de OHB sunt suficienți pentru ca sistemul Galileo să funcționeze corect.

IMM-ul din Bremen (nord) a produs cei zece sateliți ai constelației care au mai rămas de lansat și care vor face posibilă optimizarea preciziei sistemului de navigație european.

Acești sateliți urmau să fie lansați de la baza Kourou din Guyana Franceză la bordul rachetei Soyuz și mai târziu al rachetei europene Ariane 6, care nu este încă pregătită pentru un prim zbor comercial.

ESA și-ar dori, în contextul actual, o accelerare rapidă a lansărilor Ariane 6. Șeful OHB, care sfătuiește ESA în alegerile sale, a menționat miercuri și alte „alternative posibile”, invocând racheta americană Space X sau cea indiană GSLV.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro