Noua listă cu site-uri de fake-news, fraude și IP-uri cu malware pentru care se cere blocarea traficului utilizatorilor din România
Site-ul de recenzii de cărți Bookblog.ro, acuzat că ar fi implicat în atacuri cibernetice de tip DDoS asupra unor instituții guvernamentale din UE, se află în continuare pe noua listă actualizată și publicată miercuri, 16 martie, de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) care propune blocarea traficului către astfel de resurse. În lipsa prezentării de probe și a bazei legale pentru această solicitare, nu toți furnizorii iau măsuri, astfel că Bookblog.ro poate fi accesat acum din unele rețele de internet, în timp ce din altele nu.
DNSC a publicat în data de 16 martie o nouă listă cu site-uri de fake-news, fraude și / sau atacuri, precum și lista cu adrese IP de pe care sunt propagate atacuri cibernetice și malware ce pot impacta inclusiv România, în contextul crizei Ucraina-Rusia.
39 de site-uri de fake-news, fraude și / sau atacuri: Bookblog.ro poate fi accesat din unele rețele, din altele nu
În privința listei cu site-uri de fake-news, fraude și / sau atacuri pe noua listă actualizată sunt aceleași 39 de site-uri care au fost afișate și în lista anterioară, publicată în data de 11 martie 2022 de către DNSC.
Diferențe sunt însă în privința adreselor de IP de pe care s-ar propaga atacuri malware, respectiv un număr de 149 de adrese IP cu probleme, față de 122 de astfel de adrese IP în lista din 11 martie.
- LISTA DIN 16 MARTIE CU SITE-URI FAKE NEWS ȘI IP-URI CU MALWARE
- LISTA DIN 11 MARTIE CU SITE-URI FAKE NEWS ȘI IP-URI CU MALWARE
Revenind la lista cu site-urile de fake-news, fraude și / sau atacuri, se regăsește aici spre exemplu, pe poziția 2, site-ul de fraude care s-a folosit de imaginea HotNews.ro și care a făcut 200 de victime înainte de a fi blocat de furnizorii de internet, la propunerea DNSC.
Pe poziția 18 se află în continuare bookblog.ro și alte două site-uri din România acuzate de ‘fraude, înșelare utilizatori și atacuri cibernetice de tip DDoS asupra unor instituții guvernamentale din UE’.
În cazul altor site-uri propuse pentru blocare, precum „francais.rt.com” DNSC invocă Decizia 351 din 1 martie 2022 a Consiliului UE, care pune în aplicare Regulamentul 350 din 1 martie 2022 a Consiliului UE prin care s-a decis blocarea conținutului canalelor mass-media Russia Today și Sputnik în toată Uniunea Europeană.
HotNews.ro a semnalat anterior că și în cazul acestor reglementări UE, DNSC nu știe în acest moment cum să interpreteze și să se aplice la nivel național toate interdicțiile care au o sferă largă de aplicabilitate de la furnizori de internet, platforme de social media și mass-media.
Ori în lipsa prezentării precise a bazei legale ori a unor dovezi privind conținut fake news ori fraude, toate restricțiile luate acum asupra acestor site-uri se fac pe bază de simplă rugăminte.
Așa se face că la acest moment, site-ul Bookblog.ro poate fi accesat din anumite rețele:
În timp ce din altele, accesul este restricționat.
Mai multe ONG-uri au atenționat marți că tot acest mecanism prin care DNSC cere blocarea traficului de internet ar fi ilegal și ineficient.
„DNSC se laudă că nu blochează domeniile, dar uită să spună că le transmite furnizorilor de servicii Internet că ar trebui să o facă. Ceea ce nu le spune furnizorilor este că:
- Aceștia nu doar că NU au o obligație legală să o facă, ba chiar au obligația a nu bloca site-uri, conform prevederilor din Regulamentul UE 2015/2120 – Open Internet Regulation).
- Având în vedere faptul că nu este o obligație legală, ar putea fi trași la răspundere de cei ale căror site-uri sunt blocate.
Reamintim ceea ce am precizat și în scrisoarea transmisă pe 3 martie către DNSC și ANCOM:
- Blocarea accesului la un site întreg prin ISP-iști este o încălcare a accesului la informație, parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare.
- Atâta vreme cât scopul poate fi atins prin alte mijloace (dezinfectarea site-ului, notificarea administratorilor), acestea ar trebui să fie măsurile impuse, nu măsuri de blocare care nu sunt dispuse de instanțe de judecată, fără informarea adecvată, fără termen și fără posibilitate de contestare a deciziei”
Pe de altă parte, proprietarul Bookblog.ro a declarat pentru HotNews.ro că site-ul său a fost spart acum câteva zile, având afișate printre altele reclame la Cialis.
Miercuri seară, DNSC și reprezentanții Bookblog.ro au anunțat că lucrează la remedierea problemelor de pe acest site de recenzii de cărți.
Amintim că DNSC nu are atribuții legale în a bloca aceste site-uri. Pe baza unor alerte de securitate ori notificări privind posibile probleme, o echipa de 10 oameni din DNSC verifică, cu riscul de a greși, risc care s-a concretizat deja în cazul Aktual24.ro, toate aceste notificări și realizează această listă pe care o transmit mai departe ANCOM cu rugămintea de a lua măsurile legale pentru blocarea traficului.
HotNews.ro a semnalat în exclusivitate tot acest mecanism în acest articol.
ANCOM poate dispune doar în anumite situații excepționale blocarea traficului de internet, printr-o decizie emisă de președintele autorității.
ANCOM a explicat într-un articol anterior publicat de HotNews.ro care au fost în trecut situațiile excepționale în care a dispus blocarea traficului. O situație a fost în starea de urgență, prin decret prezidențial, cu site-urile cu fake news. A doua posibilitate este la solicitarea SRI, în baza legii privind prevenirea și combaterea terorismului.
În cazul de față însă, ANCOM nu se află în niciuna dintre aceste situații, astfel că autoritatea nu face decât să trimită mai departe adresa cu listele realizate de DNSC către furnizorii de internet cu solicitarea de a lua de a efectua de îndată operațiunile tehnice necesare pentru a pune în aplicare măsurile din adresa DNSC.
HotNews.ro a solicitat încă de acum 13 zile către ANCOM să precizeze care este baza legală pentru care cer furnizorilor de internet să blocheze ori să restricționeze traficul de internet la site-urile listate de DNSC, însă nu am primit răspunsuri până în prezent.