Sari direct la conținut

UPDATE Guvernul a adoptat Ordonanța care elimină obligativitatea completării formularului PLF la intrarea în România

HotNews.ro
formular digital PLF, Foto: Captura video
formular digital PLF, Foto: Captura video

Menținerea obligației referitoare la completarea formularului digital (PLF) de intrare în România poate conduce la aplicarea unor sancțiuni și poate genera apariția unor posibile litigii și cheltuieli suplimentarea pentru instituțiile implicate, se arată în proiectul de Ordonanță pregătit de Ministerul Sănătății pentru eliminarea acestui formular.

UPDATE Guvernul a anunțat că a adoptat vineri această Ordonanță. Actul va intra în vigoare imediat după publicarea acestuia în Monitorul oficial.

  • „Practic, prin abrogarea acestei ordonanțe (n.a OUG 129/2021), Guvernul a eliminat obligativitatea completării Formularului digital de intrare în România, cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României sau în maximum 24 de ore de la intrarea în țară.
  • Formularul nu va mai fi obligatoriu pe teritoriu național, dar pentru că sunt state care au menținut această măsură, cetătenii care călătoresc din România către alte state, vor trebui să verifice dacă acele state în care se deplasează solicită completarea în continuare a unui astfel de formular.”, a declarat vineri Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern.

Ce prevede proiectul de ordonanță publicat de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății vrea să abroge în regim de urgență Ordonanța de urgență 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, în condițiile în care starea de alertă a încetat din data de 9 martie 2022.

Ministerul a publicat joi seara acest proiect în transparență decizională.

De ce este nevoie urgentă de eliminarea formularului PLF

În nota de fundamentare sunt prezentate și motivele pentru care Guvernul vrea să elimine rapid acest formular:

  • „Având în vedere încetarea stării de alertă instituită pe teritoriul României, și respectiv încetarea aplicabilității măsurilor adoptate pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, aplicabile persoanelor care intră pe teritoriul României, referitoare la identificarea contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, precum și măsurile referitoare la carantinarea persoanelor, menținerea obligației completării Formularului digital de intrare în România, cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României sau în maximum 24 de ore de la intrarea în țară, reglementată conform prevederilor OUG nr. 129/2021, cu modificările și completările ulterioare, nu este justificată.
  • De asemenea, elementele de fapt și de drept ale situației extraordinare ce impune recurgerea la această cale de reglementare ce nu poate fi amânată, sunt reprezentate de faptul că menținerea obligației referitoare la completarea Formularul digital de intrare în România, poate conduce la aplicarea unor sancțiuni, ceea ce aduce atingere interesului public și poate genera apariția unor posibile litigii și cheltuieli suplimentarea pentru instituțiile implicate.”

Termenul limită stabilit de Minister până la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ, respectiv 20 martie 2022.

Haos în comunicarea Guvernului privind eliminarea formularului PLF

Joi, 10 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat la finalul ședinței de Guvern că acest proiect de Ordonanță de urgență ar putea fi adoptat în cursul zilei de astăzi într-o ședință de Guvern.

  • „În această săptămână urmează să se clarifice și situația folosirii formularului de localizare a pasagerului la intrarea în Romania. Acesta urmează să fie anulat cel mai probabil în cursul zilei de mâine într-o ședință de Guvern în care să se abroge practic această prevedere.”, a declarat joi Dan Cărbunaru.

Acesta a făcut un apel la români să completeze în continuare acest formular la intrarea în România, câtă vreme ordonanța care l-a instituit este în vigoare și pot fi aplicate sancțiuni.

Anunțul a fost făcut după ce în cursul aceleiași zile se anunțase că această Ordonanță de abrogare a OUG 129/2021 va fi pe agenda Executivului, lucru care nu s-a mai întmplat.

Inconsecvența comunicării guvernamentale a început chiar de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus în data de 8 martie, că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă începând cu data de 9 martie, ceea ce înseamnă că toate restricțiile – purtarea măștii, certificatul verde, formularul PLF – sunt ridicate începând cu această dată.

Drept urmare, în data de 9 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, l-a contrazis pe Rafila și a atenționat că ordonanța care a impus obligativitatea completării formularului PLF este încă în vigoare, făcând apel la români să completeze în continuare acest formular până la abrogarea OUG 129/2021.

Necompletarea formularului PLF se pedepsește cu amendă între 500 de lei și 3.000 de lei / Sancțiunile aplicate până acum depășesc 360 milioane de lei

Amintim faptul că Guvernul a adoptat joi, 3 februarie 2022, o Ordonanță de urgență prin care a adus schimbări importante la cadrul legal de implementare a formularului digital de intrare în România (PLF), în urma problemelor apărute în aplicarea acestui mecanism, foarte mulți români acuzând că au fost amendați pe nedrept.

Astfel, Executivul a decis ca anumite persoane să poată completa o singură dată formularul digital (PLF) de intrare în România, nu de fiecare dată ca acum, călătorii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară, față de 24 până acum, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei.

Luna trecută, Ministerul Sănătății a transmis la solicitarea HotNews.ro situația amenzilor aplicate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) celor care nu au respectat obligația de a completa formularul digital de intrare în România în maxim 24 de ore de la intrarea în țară, aspect care constituie contravenție și care până recent era pedepsit cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 de lei. În data de 3 februarie 2022, Guvernul a introdus excepții la formularul PLF și a redus amenzile, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății, în perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 au fost aplicate un număr de 149.560 amenzi, iar valoarea acestor amenzi a fost în cuantum de 360.991.000 lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro