Armata germană primește 100 de miliarde euro. Germania crește bugetul de apărare la peste două procente din PIB
Bundeswehr-ul german urmează să primească 100 de miliarde de euro pentru investiții și proiecte de armament, printr-un fond special. Banii vor fi asigurați din bugetul federal pentru 2022, a anunțat duminică în Bundestag, cancelarul Olaf Scholz.
Totodată, el a promis: „De acum înainte, an de an, Germania va investi mai mult de două procente din produsul său intern brut, în apărarea noastră”.
Având în vedere punctul de cotitură cauzat de atacul rusesc asupra Ucrainei, armata germană are nevoie de „capacități noi, puternice”, a spus Scholz, la reuniunea extraordinară aBundestag-ului de duminică, 27 februarie. Criteriul de referință trebuie să fie a face tot ceea ce este necesar pentru a asigura pacea în Europa.
„Un lucru este clar: trebuie să investim mult mai mult în securitatea țării noastre, pentru a ne proteja libertatea și democrația în acest fel”, a spus Scholz. Scopul este o armata germană eficientă, extrem de modernă și progresistă.
El a cerut tuturor grupurilor parlamentare din Bundestag să asigure fondul special prevăzut în Legea fundamentală. Ministrul de Finanțe, Christian Lindner (FDP), vrea să prezinte cabinetului bugetul pentru 2022, pe 9 martie.
Scholz a subliniat că sporirea cheltuielilor pentru apărare la două procente din producția economică nu are loc doar pentru că a fost promisă Aliaților. „De asemenea, facem acest lucru pentru noi înșine, pentru propria noastră siguranță”.
Scholz a spus anterior că acțiunile președintelui Vladimir Putin au fost inumane, contrare dreptului internațional și „nu pot fi justificate de nimic sau de nimeni”. Cancelarul a cerut un efort internațional, pentru a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Acum apare „sarcina de a lua măsuri pentru a-l descuraja pe Putin de la cursul său de război”, a spus el, justificând decizia guvernului său de a furniza Ucrainei arme defensive: „Nu ar putea exista alt răspuns la agresiunea lui Putin”.
Germania anunțase anterior că intenționează să livreze 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer „Stinger” din stocurile Bundeswehr, în Ucraina asediată. Până la schimbarea cursului său, guvernul federal a respins, în principiu, toate exporturile de arme letale către Ucraina.
La sesiunea specială a Bundestag-ului din această duminică, Scholz a făcut inițial o declarație guvernamentală de 30 de minute. Aceasta a fost urmată de o dezbatere de două ore și jumătate, între grupurile politice. Pe lângă livrările de arme, sunt în joc și alte sancțiuni împotriva Rusiei, precum și poziționarea Germaniei față de conflictul ruso-ucrainean, în general.