Sari direct la conținut

Cum poți să îți sprijini angajații în lupta cu scumpirile

Smile Media
Abonamente medicale, Foto: Regina Maria
Abonamente medicale, Foto: Regina Maria

Începutul anului 2024 nu a adus vești bune pentru buzunarele românilor: inflația este în continuare la valori ridicate, iar scumpirile continuă, atât pentru alimente, cât și pentru facilități. Datele Institutului Național de Statistică indică faptul că, în luna ianuarie, inflația a depășit 7%. Conform unui calcul realizat recent de un post de televiziune, un coş cu opt alimente de bază costa, în ianuarie 2024, cu 18% mai mult față de ianuarie 2023.

Confruntați, așadar, cu scumpiri pe toate planurile, românii caută soluții pentru creșterea veniturilor, iar mulți dintre ei se uită, în mod inevitabil, către propriii angajatori. Multe companii la rândul lor, dată fiind situația economică dificilă și provocările financiare de pe toate planurile, realizează că mărirea salariilor – cel puțin la un nivel care să țină pasul eficient și constant cu toate scumpirile din piață – este imposibilă, având în vedere contextul fiscal actual.

Din fericire, însă, angajatorii au la dispoziție și alte soluții prin care își pot ajuta angajații să economisească, iar unele dintre cele mai importante sunt beneficiile extrasalariale. Un studiu publicat la începutul anului 2023 de către EY România sublinia două mari avantaje ale acestor beneficii: unul este reprezentat de optimizărea cheltuielilor, implicit a efortului fiscal, celălalt fiind legat de fidelizarea și menținerea forței de muncă.

Dintre soluțiile disponibile, beneficiile extrasalariale medicale, așa cum sunt abonamentele, joacă un rol crucial atunci când vine vorba despre reducerea cheltuielilor cu sănătatea, permițând economii importante. Acest lucru este posibil datorită faptului că, prin abonamente, angajații au acces la investigații și consultații cu discounturi semnificative sau chiar gratuite, în funcție de pachetul ales de angajator.

De exemplu, conform datelor REGINA MARIA, unul dintre cei mai mari jucători din piața privată de sănătate, care gestionează un portofoliu de peste 830.000 de abonamente medicale și aproape 12.000 de companii, abonații au economisit, în medie, pe abonament 3.500 lei pe an, o sumă care reprezintă mai mult decât un salariu minim brut pe economie în România în momentul de față. De asemenea, există și cazuri în care angajații care beneficiază de un abonament medical ajung să economisească până la 2.000 euro anual.

”Rapiditatea cu care ne adaptăm la orice context ne ajută să avem un răspuns prompt în fața pacientului, oferindu-i toate instrumentele de care are nevoie pentru a putea avea grijă de sănătatea lui și a celor din jur. Nevoile pacienților noștri sunt mai complexe acum și ne-au ghidat în dezvoltarea unor abonamente medicale complete, care includ ședințe de psihoterapie și servicii de stomatologie. Aproape 12.000 de companii din România au înțeles că performanța lor depinde de sănătatea angajaților. Pe lângă facilitarea accesului la servicii medicale, companiile ajută angajații să economisească pe abonament. Datele ne arată ca pacienții noștri economisesc, în medie, 3.500 lei pe an, o sumă care reprezintă mai mult decât un salariu minim brut pe economie în România în momentul de față. Sănătatea rămâne o prioritate mai ales într-un context economic provocator.”, a explicat Andreea MINUȚĂ, Director Executiv, Divizia de Abonamente REGINA MARIA.

Un alt avantaj al abonamentelor medicale este și faptul că angajatorii le pot oferi angajaților posibilitatea de a include membrii familiei în serviciile medicale accesate. De altfel, această tendință a fost observată de mai mult timp în piață de către REGINA MARIA: doar în ultimul an, rețeaua de sănătate a înregistrat o creștere accelerată, de 30%, a abonării membrilor de familie și anticipează că tendința se va menține și în 2024.

În contextul în care bugetele familiilor din România sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari în urma inflației, facilitarea accesului la medic și posibilitatea economisirii unor sume echivalente chiar cu un salariu în plus la finalul anului, reprezintă o soluție extrem de utilă și o mână de ajutor pe care angajatorii o pot da propriilor angajați, fără a-și compromite resursele financiare de care au, la rândul lor, nevoie pentru a face față provocărilor economice curente.

Articol susținut de Regina Maria

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII