Bombardamente în estul Ucrainei – Kievul și rebelii proruși se acuză reciproc / Kremlinul spune că situația „escaladează” / Biden: Riscul invaziei e „foarte ridicat”, un atac e posibil „în următoarele zile” – VIDEO FOTO
Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au acuzat joi forțele Kievului că au deschis focul cu armament greu pe teritoriul lor, însă armata ucraineană a respins acuzațiile și a spus că rebelii din Donețk și Luhansk au tras cu artileria grea, lovind inclusiv o grădiniță. Surse OSCE și postări pe rețelele de socializare confirmă bombardamente cele două regiuni, iar Kremlinul a spus că situația ”escaladează”. Agențiile de informații occidentale au avertizat recent că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a invada Ucraina.
Incidentele din zonele separatiste din Ucraina, LIVETEXT:
––––––
00.51 China critică Washingtonul şi extinderea NATO
21.49 Londra avertizează Moscova pe subiectul teritoriilor separatiste ucrainene
20.40 Cum ar putea arăta atacul Rusiei asupra Ucrainei – „Scenariul Moscovei” în trei etape pe care Blinken l-a prezentat la ONU
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus în fața Consiliului de Securitate al ONU că informațiile americane indică faptul că Rusia a mobilizat până acum peste 150.000 de soldați în apropierea Ucrainei și se pregătește să lanseze o invazie la scară largă cu trupe terestre, avioane și nave „în zilele următoare” și care ar putea viza inclusiv capitala Kiev.
Blinken a mai spus că serviciile de informații americane sugerează că atacul Rusiei se va desfășura în mai multe etape, începând cu un pretext fabricat.
18.47 Ucraina „nu are nevoie” de soldați străini aliați pe teritoriul său pentru a face față Rusiei, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Nu avem nevoie de militari sub un drapel străin pe teritoriul nostru. Nu cerem acest lucru, altfel lumea întreagă ar fi destabilizată”, a afirmat Zelenski într-un interviu pentru site-ul RBK-Ukraina.
„Nu vrem să dăm un motiv în plus Rusiei să spună că avem aici baze (străine) împotriva cărora ei (rușii) ar trebui să se `apere`”, a explicat el.
„Însă dorim tot restul”, a adăugat șeful statului ucrainean, cu referire la ajutorul militar şi financiar primit de Ucraina din partea aliaţilor săi occidentali.
18.35 „Rusia se îndreaptă spre o invazie iminentă” în Ucraina în pofida anunţurilor sale privind retragerea trupelor comasate la frontiera cu această ţară, afirmă ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, citată de BBC.
17.50 Cancelarul german Olaf Scholz consideră că situaţia „rămâne ameninţătoare” din partea Rusiei la graniţa cu Ucraina
17.44 Moscova spune că va fi „nevoită să reacționeze”, inclusiv militar, la un refuz american față de exigențele sale de securitate. Ce răspunsuri a dat Moscova la contra-propunerile americane în contextul discuțiilor privind securitatea europeană.
17.04 Moscova transmite din nou Washingtonului că nu are în vedere nicio invazie a Ucrainei
„Nicio „invazie rusă” a Ucrainei, anunțată încă din toamna trecută de oficialii americani și aliații lor, nu are loc și nu este prevăzută”, a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe.
16.30 Rusia l-a expulzat pe ambasadorul adjunct al Statelor Unite la Moscova, Bart Gorman, potrivit agenției rusești RIA, citate de BBC.
Biden: Un atac este posibil „în următoarele zile”
16.29 Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este „foarte ridicat”, susține președintele SUA, Joe Biden. Un atac este posibil „în următoarele zile”, a spus el, citat de AFP.
„Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiţi să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, le-a declarat Joe Biden jurnaliştilor, joi, înainte de a pleca de la Casa Alba pentru o deplasare de câteva ore în Ohio.
Până acum, preşedintele american a atenţionat în multe rânduri asupra riscului unei invazii, precizând însă că Putin nu a luat o decizie.
Biden a mai precizat că nu intenționează să îl sune pe omologul său rus Vladimir Putin.
16.27 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avertizat la unison împotriva unei provocări a Moscovei pentru a justifica o intervenţie militară în Ucraina.
„Am văzut informaţiile despre bombardamente şi este desigur tulburător. Suntem încă pe cale de a aduna detalii. Spunem de mai mult timp că ruşii ar putea face ceva de genul acesta pentru a justifica un conflict de tip militar”, a declarat Lloyd Austin la încheierea unei reuniuni cu omologii săi din NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.
„Vom fi atenţi la acele operaţiuni în care Rusia fabrică un eveniment dramatic pentru a justifica un atac, un joc pe care l-am văzut derulându-se în trecut şi vom continua să examinăm modalităţi de a ne îmbunătăţi pregătirea”, a adăugat el.
„Nu avem nicio certitudine cu privire la incidente, dar am văzut tentative de înscenare a unui pretext pentru a justifica o invazie în Ucraina şi desigur aceasta suscită îngrijorare”, a declarat la rândul său secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Sunt destul de mulţi ofiţeri ruşi în Donbas şi ei pot monta un pretext”, a avertizat el. „Urmărim îndeaproape ceea ce se petrece şi vom continua să expunem planurile şi acţiunile de dezinformare ale Rusiei pentru a-i complica sarcina şi a face mai dificilă o invazie”, a explicat Stoltenberg.
16.25 Ministerul Apărării din Ucraina spune că, la ora locală 13.00, forțele pro-ruse din estul țării încetaseră focul.
16.19 Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, care a vizitat recent linia frontului, despre situația din estul Ucrainei:
”Suntem foarte preocupați, foarte îngrijorați …de intensificarea luptelor și a bombardamentelor grele… și, de asemenea, observăm o mulțime de dezinformări din partea rușilor pentru a crea o atmosferă de presupuse atacuri împotriva populației rusești din această parte a Ucrainei.”
Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă a declarat că este pregătit să prezinte un „pachet foarte dur” de sancțiuni împotriva Rusiei „atunci când va veni momentul”. (Guardian)
16.08 Rusia spune că dezescaladarea situației presupune ca Ucraina să respecte acordurile de la Minsk și ca Ucraina să nu mai primească armament din străinătate (Ria Novosti)
15.59 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a afirmat că Rusia își mută trupele mai aproape de granițele Ucrainei și își face provizii de sânge pentru viitorii răniți de pe câmpul de luptă.
„Eu însumi am fost soldat nu cu mult timp în urmă. Știu din proprie experiență că nu faci astfel de lucruri fără motiv. Și cu siguranță nu le faci dacă te pregătești să împachetezi și să pleci acasă”, a declarat Austin, general de armată în retragere”.
„Îi vedem efectuând zboruri cu și mai multe avioane de luptă și de sprijin. Îi vedem cum își accentuează pregătirea în Marea Neagră”, a declarat Austin la sediul NATO din Bruxelles.
15.55 Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că bombardarea asupra unei grădinițe din Ucraina a fost o „operațiune sub steag fals menită să-i discrediteze pe ucraineni”, relatează PA Media.
„Ne temem foarte mult că este ceva ce vom mai vedea în următoarele zile”, a adăugat Johnson.
15.40 Armata ucraineană spune că de la miezul nopții și până joi la orele 11.00 separatiștii au încălcat de 29 de ori acordul de încălcare a focului, trăgând cu artilerie de 122 și 120 mm, cu mortiere de 82, cu lansatoare de grenade. De asemenea, localitatea Troițke ar fi fost bombardată cu tancurile.
Joint Forces Operation: 29 ceasefire violations since midnight to 11am. 122mm, 120mm artillery, 82 mm mortars, grenade launchers used. Tanks shelled Troitske https://t.co/9oOp8dewHC pic.twitter.com/pw54klrAhK
— Liveuamap (@Liveuamap) February 17, 2022
15.03 Președintele Volodimir Zelenski, pe Twitter: ”Bombardarea unei grădinițe din Staniția Luhanska de către forțele pro-ruse este o mare provocare. Este important ca diplomații și OSCE să rămână în Ucraina, activitățile lor de monitorizare sunt un factor de descurajare suplimentar. Avem nevoie de un mecanism eficient de înregistrare a tuturor încălcărilor acordului de încetare a focului.”
14.40 Rusia insistă pe mesajul de retragere a trupelor de lângă Ucraina: „Este nevoie de timp. Avem un calendar”
14.22 Jen Stoltenberg: Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să pună în scenă un pretext pentru invadarea Ucrainei”
„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să pună în scenă un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei, nu există încă nicio claritate, nicio certitudine cu privire la intențiile Rusiei”, a declarat secretarul general al NATO presei după o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din Alianță, la sediul din Bruxelles.
14.09 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a condamnat tirurile de artilerie ale separatiștilor:
”Satul ucrainean Staniția Luhanska a fost bombardat cu armament greu de pe teritoriul ocupat din Donbas. Infrastructura civilă a fost avariată. Facem apel la toți partenerii să condamne rapid această încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia, pe fondul unei situații de securitate deja tensionate.”
13.22 ”Analizăm cu atenție bombardamentele din Donbas, suntem conștienți că ar putea fi un test sau folosite drept pretext”, a declarat un oficial european, potrivit Reuters.
Cei 27 de lideri ai țărilor UE se reunesc la Bruxelles pe tema crizei din Ucraina timp de o oră, începând de la 13.30 (ora României)
Oficialul, care este implicat în pregătirea summitului și care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că va fi în principal o dare de seamă a liderilor francez și german după discuțiile cu Vladimir Putin.
13.13 Bombardamentele lansate joi de separatiști nu reprezintă doar o încălcare de rutină a încetării focului, ci „seamănă foarte mult cu o provocare”, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală ucraineană de rang înalt.
13.07 Noi declarații ale lui Peskov: Kremlinul este profund îngrijorat de noile violențe din estul Ucrainei și speră ca Occidentul să-și folosească influența asupra Kievului pentru a preveni escaladarea situației.
El a respins speculațiile privind invadarea Ucrainei de către Rusia, dar a declarat că Moscova urmărește îndeaproape situația din regiunea Donbass, controlată de rebelii ucraineni.
12.23 Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că situația „escaladează” în regiunea Donbas și a vorbit despre „potențialul uriaș de atac al forțelor ucrainene”.
Peskov a mai spus că Putin nu a răspuns încă Dumei ruse în legătură cu recunoașterea așa-numitelor „republici populare” Donețk și Luhansk, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Marți, Duma i-a cerut președintelui rus să le recunoască independența. O astfel de decizie ar distruge orice speranță de pace prin intermediul acordurilor de la Minsk, au avertizat liderii occidentali. (Guardian)
11.50 Kievul a publicat imagini cu grădinița bombardată în satul Stanița, aflat sub controlul Kievului, dar chiar lângă frontul conflictului cu separatiștii. Doi adulți ar fi fost răniți de șocul exploziilor.
„Cu un cinism deosebit, trupele rusești de ocupație au bombardat satul Stanița din regiunea Luhansk. Ca urmare a utilizării de artilerie grea de către teroriști, obuzele au lovit clădirea grădiniței”, a acuzat armata ucraineană.
⚡️Kindergarten in Stanytsya Luhanska right now. Direct artillery hit. Children were there. Waiting confirmation about two adults with contusion, 4 kids injured. pic.twitter.com/KGyGmYIL4V
— Maria Zolkina (@Mariia_Zolkina) February 17, 2022
\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 shared this video from the shelled kindergarten in Stanytsya Luhanska/ Stanitsa Luganskaya. pic.twitter.com/gdAwtqRVR8
— olexander scherba\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@olex_scherba) February 17, 2022
11.33 În clipuri postate pe rețelele de socializare se aud bombardamente în estul Ucrainei:
Video from Kindrashivka, shells can clearly be heard flying overhead. pic.twitter.com/FoOgidSGyB
— Doge (@IntelDoge) February 17, 2022
11.26 Piețele financiare au reacționat la incidentele din Donețk și Luhansk: Rubla a pierdut joi 1,5% față de dolar după ce miercuri își mai revenise deoarece Moscova a susținut că își retrage din trupe. Bursa rusească a scăzut și ea joi, cu aproape 3%.
11.04 În zona aeroportului Donețk și în satul Elenovka din estul Ucrainei sunt auzite bombardamente, a spus un martor de la fața locului, citat de Reuters.
10.56 Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au observat joi mai multe bombardamente de-a lungul liniei de contact dintre rebelii susținuți de Rusia și forțele guvernamentale din estul Ucrainei, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică.
10.36 Ucraina spune că forțe separatiste sprijinite de ruși au tras într-un sat din regiunea separatistă Luhansk, fiind lovită și o grădiniță.
08.31 Kievul neagă că a bombardat pozițiile separatiștilor din estul țării. „În ciuda faptului că s-a tras asupra pozițiilor noastre cu arme interzise, inclusiv cu artilerie de 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul ca răspuns”, a declarat un ofițer de presă al armatei ucrainene.
––––––
Joi dimineață, nu era clar cât de grave au fost incidentele reclamate de rebelii proruși și nu exista o reacție imediată din partea Ucrainei sau a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează situația din estul Ucrainei, dar care și-a retras o parte dintre observatori în ultimele zile.
Primele astfel de incidente de după masarea trupelor rusești la graniță
Astfel de incidente au avut loc de mai multe ori în ultimii opt ani, dar acesta are loc după ce Rusia a masat peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei.
Orice escaladare a conflictului care durează de ani de zile între separatiștii susținuți de Rusia, care au cucerit o porțiune de teritoriu în estul Ucrainei în 2014, ar putea alimenta tensiunile dintre Rusia și Occident.
Primele informații despre bombardamente au fost făcute într-o declarație emisă de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Luhansk.
Aceasta a susținut că forțele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.
„Forțele armate ale Ucrainei au încălcat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind arme grele, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retrase”, se arată în declarație.
Rusia a susținut săptămâna aceasta că își retrage unele trupe din zonele adiacente Ucrainei după încheierea exercițiilor planificate, dar Kievul a declarat că nu a văzut nicio dovadă în acest sens, iar Statele Unite au declarat că suspectează că Moscova și-a sporit de fapt prezența cu până la 7.000 de soldați.