Sari direct la conținut

Ciolacu spune că el nu susține vreo majorare de taxe și dă vina pe USR / Ce măsuri sunt cuprinse în PNRR și ce a anunțat ministrul PSD al Finanțelor

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si Florin Citu, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu si Florin Citu, Foto: AGERPRES

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că nu susţine, nici anul acesta, nici anul viitor, vreo majorare de taxe. Șeful social-democraților dă vina însă pe măsurile negociate de ministrul USR, Cristian Ghinea, pentru PNRR.

„Anul acesta, eu nu susţin nicio majorare de taxe. Nici anul viitor nu susţin vreo majorare de taxe. În schimb, şi în Programul de guvernare şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă asumat de către domnul Ghinea şi foştii colegi de coaliţie de dreapta sunt trecute toate aceste măsuri. Noi le-am aflat, şi eu, şi dumneavoastră, mai târziu, când nu au mai fost secrete. Cred că am lămurit lucrurile şi Codul fiscal va intra într-o discuţie în coaliţie, prevăzută în Programul de guvernare această discuţie şi, mai mult, este un jalon din PNRR”, a afirmat Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Ce măsuri s-a angajat România să ia prin PNRR

România s-a angajat prin PNRR la revizuirea cadrului fiscal. Până la finalul acestui an Ministerul Finanțelor are de făcut o analiză a modului în care poate fi îmbunătățită structura sistemului fiscal/legislației fiscale din România astfel încât sistemul fiscal să contribuie la promovarea și menținerea unei creșteri economice durabile.

Accentul se va pune pe:

  • eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit, impozitul pe profit (inclusiv regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări),
  • contribuțiile sociale și impozitul pe proprietate (și anume impozitele locale) și
  • orientarea regimului fiscal către aplicarea de taxe ecologice, ținând seama de impactul de redistribuire a veniturilor al acestei măsuri.

O altă țintă de îndeplinit până la finalul acestui an este intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal care reduc treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor.

În primul trimestru al lui 2023, România s-a angajat să intre în vigoare modificările aduse Codului fiscal (Legea nr. 227/2015) în vederea reducerii și/sau a eliminării altor stimulente fiscale cu scopul de a simplifica sistemul fiscal, de a-l face mai eficient, mai transparent și mai echitabil până în 2024. De asemenea, se are în vedere legislația de extindere a impozitării ecologice.

Modificări vor fi introduse treptat până în ianuarie 2024.

O altă țintă asumată în PNRR este reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor care va începe în 2025 și se va finaliza până la sfârșitul anului 2028.

Ministrul Finanțelor anunță modificări ale Codului Fiscal

PSD-istul Adrian Câciu, ministrul Finanțelor a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro că va fi modificat Codul fiscal de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toți actorii implicați, respectiv mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale.

Pe zona de taxare a proprietăților, posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulți bani.

De asemenea, și cei care au mai mult de două mașini. Totodată, ar putea fi vorba despre taxarea bacșișului, zahărului, pragul la micro, introducerea impozitului progresiv, schimbările posibile de la IT și construcții, simplificarea Declarației unice și reactivarea facilității de 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro