Rusia începe exercițiile militare în Belarus: Peste 30.000 de soldați și avioane de luptă la granița cu Ucraina
Rusia și Belarus încep joi exercițiile militare comune ce vor dura 10 zile, în contextul îngrijorărilor tot mai mari privind o posibilă invazie a Ucrainei. Oficialii NATO spun că aceste exerciții reprezintă cea mai mare desfășurare de forțe rusești în fosta republică sovietică de la Războiul Rece, notează The Guardianși BBC.
Casa Albă a transmis că exercițiile reprezintă o escaladare a tensiunilor, în vreme ce Kremlinul a negat în repetate rânduri că ar intenționa să invadeze Ucraina deși a desfășurat peste 100.000 de soldați la granița sa de vest.
Statele Occidentale, inclusiv SUA, au avertizat că un atac al Rusiei este posibil oricând.
Joi sunt așteptate totuși noi discuții diplomatice în Europa într-o încercare de dezamorsare a conflictului.
Valeri Gherasimov, șeful statului major al Rusiei, a sosit miercuri în Belarus pentru a supraveghea exercițiile la care vor participa 30.000 de soldați și numeroase avioane de luptă.
Imaginile surprinse din satelit arată că majoritatea forțelor au fost amplasate în apropiere de granița cu Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin i-ar fi dat asigurări liderului Franței Emmanuel Macron că trupele vor fi retrase la finalul exercițiilor militare, respectiv pe 20 februarie. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, exercițiile sunt menite să arate că dictatorul Aleksander Lukashenko rămâne un aliat ferm al politicii lui Putin în privința Ucrainei.
De altfel, Statele Unite au afirmat miercuri că Rusia continuă să-şi întărească dispozitivul militar la frontierele Ucrainei, într-un moment în care Franţa afirmă că are angajamentul Kremlinului astfel încât să nu existe o „escaladare” suplimentară.
„Am continuat să observăm, inclusiv în ultimele 24 de ore, capacităţi suplimentare care vin din alte părţi ale Rusiei către frontiera cu Ucraina şi Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în cursul unui briefing de presă. „Nu vom oferi date specifice, dar acestea continuă să crească”, a adăugat el, subliniind că sunt „peste 100.000” de oameni în prezent.
„De asemenea, vedem semne că alte grupuri tactice sunt pe drum”, a continuat purtătorul de cuvânt.
Purtătorul de cuvânt a reamintit că Statele Unite nu au intenţia de a desfăşura nicio operaţiune în Ucraina, ţară nemembră a NATO, în timp ce primii din cei 3.000 de soldaţi americani trimişi pentru a-i „linişti” pe aliaţii de pe flancul estic al Alianţei au început să se poziţioneze în Polonia şi România.