Sari direct la conținut

​FOTO Primăria Capitalei a plătit 50 milioane de euro pentru Parcul Verdi, dar nu-l poate amenaja / Cum arată acum spațiul verde

HotNews.ro
Parcul Verdi 10, Foto: Hotnews
Parcul Verdi 10, Foto: Hotnews

Primăria Capitalei nu poate începe lucrările de amenajare a Parcului Verdi deși a plătit circa 50 de milioane de euro pentru răscumpărarea spațiului verde, deoarece în cartea funciară mai sunt ”ipoteci legale în favoarea vânzătorilor”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNew.ro. După plata integrală a terenurilor, în septembrie 2019, de radierea ipotecilor trebuia să se ocupe notarul unde a fost parafată tranzacția, spun reprezentanții instituției, dar acesta încă nu a finalizat procedura nici până acum. Spațiul verde se află în paragină.

”Administrația Lacuri Parcuri și Agrement (n.r. instituție în subordinea Primăriei Capitalei) a elaborat documentația tehnică pentru obținerea Certificatului de urbanism (CU) privind obiectivul de investiții amenajarea peisagistică a Parcului Verdi, fiind emis CU nr. 4799/06.11.2019 de către Primăria Sectorului 2. Subliniem faptul că, potrivit mențiunilor cuprinse în CU, în cartea funciară a celor 7 terenuri ce formează ”Parcul Verdi” sunt înscrise sarcini, respectiv ”ipoteci legale în favoarea vânzătorilor până la momentul achitării integrale a sumelor datorate”. Ca atare, până la ridicarea acestor notări, instituția noastră se află în imposibilitatea obținerii autorizației de construire necesară pentru continuarea investiției”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Primăria Capitalei a cerut în octombrie 2021 notarului care a parafat tranzacția imobiliară să rezolve situația, iar în noiembrie acesta a răspuns că s-a apucat de treabă, ”iar o parte din vânzători au dat deja curs solicitării și s-au prezentat pentrui semnarea declarațiilor prin care se confirmă încasarea integrală a prețurilor și radierea ipotecilor înscrise în Cartea Funciară în favaoarea lor” și că mai așteaptă câteva persoane să se prezinte pentru semnare. Din datele transmise de municipalitate, situația nu a fost rezolvată nici până acum.

Ultima rată pentru terenurile care formează Parcul Verdi a fost achitată în septembrie 2019.

”Parcul Verdi aparține domeniului public al Municipiului București și se află în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București. Potrivit art. 2 din HCGMB nr. 573/06.09.2018 s-a aprobat „achiziționarea a 7 terenuri în suprafață de 48.088 mp situate pe str. Giuseppe Verdi nr. 2bis și str. Ghe. Țițeica nr. 143-147, sector 2 – ”Parc Verdi””. Potrivit art. 5 al acestui act normativ ”Bunurile prevăzute la art. 2 , după achiziționare, se vor înscrie în domeniul public al Municipiului București cu destinația ”parc” și se vor administra de către ALPAB”. Municipiul București a achitat, în perioada 16.10.2018-05.09.2019, în tranșe, suma totală de 234.685.012,38 lei, în baza documentelor primite de la direcțiile de specialitate și aprobate de ordonatorul principal de credite, reprezentând contravaloarea a 7 terenuri situate la adresele Str. Giuseppe Verdi nr. 2 și Str. Gheorghe Țițeica nr. 143-147, sector 2”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Pe lângă această problemă, reamintim că o bucată din parc, circa 2.750 mp din cei 48.088 mp cât are spațiul verde, au fost concesionați în 2019, pe 25 de ani pentru amenajarea unui teren de sport și a unei cârciumi.

”Conform informațiilor oferite de Adminstrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, ALPAB a încheiat în anul 2019, pe o perioadă de 25 de ani, un contract de asociere în participațiune cu SC UCR GLOBAL SRL ce are ca obiect asocierea părților în vederea exploatării unui teren în suprafață totală de 2.750 mp în vederea realizării unui teren de sport de aproximativ 2.400 mp și a edificării unei construcții în suprafață de aproximativ 350 mp.

Terenul de sport va fi deservit de o constructie amplasată în apropriere, construcție ce va avea urmatoarele funcțiuni și suprafețe: Hol-recepție – 37 mp, Lobby bar -129 mp, Bucătarie /Dep – 38 mp, Gr.sanitare – 10 mp, Vestiar, duș, wc – 55 mp, Terasă bar – 70 mp. SC UCR GLOBAL SRL are obligația achitării unei cote procentuale de 20% din profitul brut rezultat din activitatea desfășurată în baza contractului”, se arată într-un răspuns transmis vara trecută de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

La vremea respectivă, Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a scris pe pagina de Facebook că banii obținuți de municipalitate din acest contract reprezintă niște firimituri.

”25 de ani de exploatare a unei părți considerabile din parc pentru un câștig al statului român de 7.197 lei/lună. Adică, 3 lei/mp/lună. Bucureștenii au plătit la suprapreț 1080 euro (!!!)/mp, iar firma de șmecheri întoarce niște firimituri de aproximativ 7 euro/AN. La un calcul simplu reiese că în 154 de ani recuperăm investiția”, a scris Radu Mihaiu pe pagina de Facebook. Atunci Primăria Sectorului 2 a cerut parcul Primăriei Capitalei ca să-l amenajeze.

Despre cumpărarea Parcului Verdi

Consiliul General al Municipiului București a aprobat cumpărarea terenului pe care se află Parcul Verdi pe 6 septembrie 2018. Parcul a fost retrocedat, iar locuitorii din zonă cereau de câțiva ani salvarea acestuia, după ce pe spațiul verde au apărut câteva construcții. Soluția găsită de Primăria Capitalei a fost cumpărarea terenului de la proprietari.

Proprietarii terenurilor erau: Emil Dragoş Săvulescu, un controversat om de afaceri, fost patron al Clubului de Fotbal Dinamo Bucureşti, condamnat în dosarul fostului primar constănţean, Radu Mazăre, Speranța Budeanu, mama milionarului Radu Budeanu, fondatorul ziarului Cancan, afaceristul iranian Manochehr Saadati- Sohi, fostul patron Antrefrig, Noemi Roxana Saadati- Sohi, Cosmin Tirvuloiu, Maria și Radu Dornean, Mircea Robea, Liviu Traian Poenaru, Dobrescu Elisabeta, Deak Andrei, Săvulescu Nicolae, etc.

Deși sunt foarte mulți proprietari, principalii beneficiari ai tranzacției sunt Emil Dragoş Săvulescu, Speranța Budeanu și Manochehr Saadati- Sohi. Cei care au negociat cu primăria au fost Emil și Geta Săvulescu.

Prețul plătit de municipalitate pentru cele 5,6 hectare a stârnit mai multe controverse în spațiul public, acestea fiind exprimate la ședința de Consiliu General în care a fost aprobată tranzacția.

Iniţial, expertul a evaluat terenul la o sumă de două ori mai mică – 26,4 milioane de euro, dar o lege aprobată cu puțin timp înaintea tranzacției ar fi dus la dublarea sumei, a declarat Nicușor Dan la vremea respectivă din poziția de deputat.

„Bucureștenii trebuie să știe că prețul la care e decisă să cumpere Primăria acest teren de 5 hectare, 1.080 euro pe metrul pătrat, este mult supraevaluat, de aproximativ 10 ori mai mare față de valoarea de piață a lui. Astfel, într-o primă fază, un evaluator a evaluat terenul la 570 euro/mp, o evaluare incorectă, întrucât a comparat cu terenuri construibile din zonă. Terenul în cauză fiind înscris în Planul Urbanistic General ca parc permite doar construirea în proporție de 15% (cu tot cu aleile necesare amenajării parcului) a unor restaurante, mici puncte de comerț alimentar sau obiective cultural-sportive. Proprietarul a câștigat în prima instanță un proces în care Primaria era obligată să-l despăgubească pentru lipsa de folosință cu aproximativ 2 euro/mp/lună. În urma acestei decizii, proprietarul a solicitat reconsiderarea sumei ținând cont de grila notarială, unde prețul era de 1.300 euro/mp. La final, Primăria a venit cu 1.080 euro/mp, ofertă care a fost supusă votului consilierilor generali. De asemenea, apreciez că evaluarea este incorectă pentru că nu ține seama de specificul terenului: spațiu verde cu destinația parc”, a declarat Nicușor Dan, la vremea respectivă.

Primarul Gabriela Firea a replicat că respectă grila notarială.

„Regret să observ faptul că în loc să fie apreciat efortul nostru de a fi recuperate toate spațiile verzi – pentru că avem și infringement – din nefericire, au fost voci, singulare și nu de foarte mare amplitudine, care au comentat acest subiect în cheia că Primăria Capitalei face această achiziție de la niște samsari. Pe noi ne interesează doar respectarea legii și achiziția se face în deplină legalitate, la prețul care derivă din grila notarială. Nu poate fi contestată o grilă notarială”, a declarat Firea.

După acest scandal, pe data de 12.10.2018, Primăria Municipiului București a încheiat cele 7 contracte cu vânzătorii terenurilor situate în București, strada Giuseppe Verdi nr. 2 Bis și strada Gheorghe Țițeica nr. 143 – 147, sector 2 – cunoscute ca „Parc Verdi”. Fiind vorba despre o sumă mare, părțile au stabilit ca plata să se facă în tranșe.

Pe data de 07.03.2019, Prefectura București a atacat în instanță Hotărârea 573/06.09.2019 prin care s-a aprobat cumpărarea parcului și a cerut anularea ei. Prefectul a reclamat nerespectarea următoarelor acte:

  • Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică;
  • H.G. nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 255/2010;
  • Legea nr. 33/1994;
  • Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor;
  • Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

„Cererea de chemare în judecată formulată de Prefectul Municipiului Bucureşti, ce are ca obiect anularea hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 573/06.09.2018 privind achiziționarea a 7 terenuri în suprafață totală de 46.088 mp situate în București, str. Giuseppe Verdi nr. 2 bis și str. Gheorghe Țiţeica nr. 143-147, sector 2 – „Parc Verdi”, a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București – Secția a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal în data de 07.03.2019, sub nr. 6527/3/2019. Prin adresa nr. AD/5009/P/08.03.2019, înregistrată la Primăria Municipiului Bucureşti sub nr. 1716973/08.03.2019, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Primarul General al Municipiului București și Secretarul General al Municipiului Bucureşti au fost informați cu privire la incidența dispoziţiilor art. 3 alin. 1 coroborat cu alin. 3 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește hotărârea atacată, mai sus menționată”, se arată într-un răspuns transmis de Instituția Prefectului la solicitarea HotNews.ro.

Dosarul a fost soluționat în fond prin respingerea cererii ca inadmisibilă, conform sentinței civile nr. 4467/18.06.2019, pronunțată de către Tribunalul București. Hotărârea a rămas definitivă, prin respingerea de către CAB – Secția a IX -a contencios administrativ și fiscal a recursului promovat de către Prefectul Municipiului București, conform Deciziei civile nr. 482/21.05.2020.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro