Sari direct la conținut

CNN, despre scenariul de coșmar al alegerilor din Republica Moldova. „Vor lichida, câte una pe rând”

HotNews.ro
CNN, despre scenariul de coșmar al alegerilor din Republica Moldova. „Vor lichida, câte una pe rând”
Alegeri Republica Moldova. Foto: Profimedia

Moldovenii votează duminică, 3 noiembrie, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale cruciale, care ar putea determina dacă țara post-sovietică își menține cursul spre Europa sau revine pe orbita Kremlinului. Confruntarea se dă între Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo. Analiștii consulați de CNN au analizat mizele alegerilor de mâine, avertizând că o victorie a pro-rușilor asupra puterii politice de la Chișinău ar amenința democrația și independența țării.

„Scenariul cel mai rău este că, dacă preiau controlul deplin asupra parlamentului, vor lichida pe rând orice instituție democratică, inclusiv alegerile libere și corecte”, a declarat Valeriu Pașa, directorul comunității WatchDog.md, pentru CNN.

Actuala preşedintă pro-europeană Maia Sandu, susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, caută să câștige un nou mandat după ce a condus Republica Moldova mai aproape de UE decât oricând, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina făcea ravagii granița sa de est.

Maia Sandu a obţinut în primul tur 42,45% din voturi, desfășurat în aceeași zi cu referendumul privind apartenența la UE, care a fost validat la limită. Ambele voturi au fost afectate de o vastă schemă de cumpărare de voturi legată de Kremlin, despre care Sandu a spus că echivalează cu un „atac fără precedent” asupra democrației Republicii Moldova, notează CNN.

În turul II, ea se confruntă cu fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, susţinut de Partidul Socialiştilor, pro-rus. Dacă alte partide prietenoase cu Kremlinul îl vor sprijini, turul doi va fi extrem de strâns.

Stoianoglo, descris „calul troian” al Rusiei

CNN amintește că în dezbaterea prezidențială de duminică trecută, Sandu l-a numit pe Stoianoglo „calul troian” care încearcă să se infiltreze la Chișinău, în numele Kremlinului.

Analiştii consultați de CNN spun că acest lucru nu este doar retoric.

Valeriu Pașa, directorul WatchDog.md, o comunitate a societății civile de tip think-tank din Republica Moldova, a declarat pentru CNN că votul de duminică este despre „dacă vom avea un președinte care este ales de cetățeni sau cineva care câștigă pentru că banii murdari ruși au plătit pentru asta”.

Înainte de voturile de luna trecută, oligarhul fugar moldovean prorus, Ilan Şor, s-a oferit să plătească oamenii pentru că lucrează pentru a alege un candidat prietenos cu Rusia și pentru a opri validarea referendumului.

Maia Sandu a spus că schema a încercat să corupă aproximativ 300.000 de alegători – echivalentul a 10% din populație.

De ce e criticată Maia Sandu

În ciuda sondajelor care îl creditau cu puțin peste 10% înainte de alegeri, Stoianoglo a fost votat de 25,98% dintre alegători în primul tur. Atât Kremlinul, cât și Șor au negat amestecul în procesul electoral, dar oficialii moldoveni au avertizat că al doilea tur ar putea fi vizat și de scheme similare.

Pe lângă cumpărarea de voturi, analiștii spun că primul tur a relevat o opoziție reală față de Sandu, al cărei prim mandat a fost devastat de crize succesive.

„Mai întâi a fost pandemia de Covid-19, apoi a fost războiul Rusiei în Ucraina, apoi a fost criza gazelor”, a declarat pentru CNN Maksim Samorukov, membru al Centrului Carnegie Rusia Eurasia.

Maia Sandu. Foto: Profimedia

Unii au criticat și decizia „cinică” a lui Sandu de a organiza referendumul UE în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, poziționându-se singurul politician capabil să aducă Moldova în Europa.

„Planul guvernului a fost ca problema integrării europene să atragă sprijinul pentru Maia Sandu. S-a dovedit invers: nemulțumirea față de Maia Sandu a tras în ​​jos sprijinul pentru integrarea europeană”, a spus Samurokov.

Stoianoglo încearcă să valorifice nemulțumirea față de Sandu, fiind împărțit în ambele tabere. El a cerut „resetarea” relațiilor cu Moscova și a spus că ar fi dispus să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin, susținând totodată că este angajat să adere la UE.

Scenariul dacă pro-rușii reușesc să câștige puterea politică

Oficialii moldoveni se pregătesc pentru al doilea tur de scrutin afectat de amestecul pro-rus. O înfrângere a Maiei Sandu ar aduce o lovitură zdrobitoare pentru speranțele Moldovei de un viitor european.

Un guvern prietenos cu Rusia ar putea provoca, de asemenea, noi probleme în Transnistria, o fărâmă separatistă de teritoriu în care sunt staționați aproximativ 1.500 de soldați ruși. Oficialii s-au întrebat de mult dacă Transnistria ar putea deveni în cele din urmă un al doilea front în războiul din Ucraina.

„Scenariul cel mai rău este că, dacă preiau controlul deplin asupra parlamentului, vor lichida treptat orice instituție democratică, inclusiv alegerile libere și corecte. După aceea, vor folosi Moldova ca un cap de pod în spatele Ucrainei”, a conchis Valeriu Pașa.



Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro