Schimbări climatice: Costul inundațiilor din Statele Unite va crește, potrivit unui studiu
Costul daunelor provocate de inundații ar putea crește cu 25% în Statele Unite până în 2050, ca urmare a schimbărilor climatice și a așezării populațiilor în zone cu risc tot mai mari, potrivit unui studiu publicat luni și citat de AFP.
De la 32 de miliarde de dolari pe an în prezent, se preconizează că aceste pierderi vor ajunge la 40,6 miliarde de dolari (excluzând inflația) până în 2050, calculează cercetătorii, pe baza datelor de evaluare a proprietăților, a datelor demografice și a previziunilor riscului de inundații, ținând cont de efectele creșterii nivelului mării și ale ciclonilor tropicali.
Aceste calcule sunt „blocate” de efectele deja previzibile ale schimbărilor climatice, adică sunt valabile chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră ar scădea în perioada luată în considerare, subliniază cercetătorii în studiul publicat de revista Nature communications.
Schimbările demografice vor crește, de asemenea, riscurile, populațiile stabilindu-se în zone nou amenințate.
Comunitățile afro-americane de pe coastele Atlanticului și Golfului vor avea o expunere crescută. În prezent, comunitățile cel mai expuse riscului sunt formate în principal din populații albe sărace.
„Schimbările climatice și mișcările populației au ca rezultat o lovitură dublă cu urmări uluitoare pentru pericolul inundațiilor”, insistă Oliver Wing, de la Universitatea Engleză din Bath, autorul principal al studiului.
Pentru el, aceste rezultate ar trebui să constituie „un apel la acțiune”, atât pentru reducerea emisiilor, cât și pentru creșterea măsurilor de adaptare la consecințele dramatice ale schimbărilor climatice.
Între factorii climatici și demografici, studiul estimează că peste 7 milioane de oameni în plus vor fi expuși riscului de inundații în Statele Unite, o creștere de 97%. Locuitorii din statele Texas sau Florida vor vedea că riscul de expunere crește cu 50%.
Studiul evidențiază, de asemenea, riscurile asociate construcției de clădiri „în zonele care sunt acum slab populate” din statele sudice sau centrale ale țării și nou expuse riscului de inundații din cauza schimbărilor climatice.
„Intervalul de timp relativ scurt în care se vor produce aceste schimbări înseamnă că nu ne putem baza pe reducerea emisiilor pentru a reduce riscurile și, prin urmare, trebuie să îmbunătățim măsurile de adaptare, atât acum, cât și în viitor”, insistă un coautor al studiului Paul Bates, de asemenea de la Universitatea din Bath.