Sari direct la conținut

Ursula von der Leyen, mesaj la 35 de ani de la Revoluţie. „Mulți și-au dat viața pentru ca copiii lor să poată fi liberi și să trăiască în democrație”

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, mesaj la 35 de ani de la Revoluţie. „Mulți și-au dat viața pentru ca copiii lor să poată fi liberi și să trăiască în democrație”
Ursula von der Leyen. Credit line: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a transmis unemoționant duminică, la împlinirea a 35 de ani de la căderea comunismului în România, evidențiind curajul și sacrificiile românilor în lupta pentru libertate și democrație.

„Acum 35 de ani, românii s-au ridicat pentru dreptul de a-și alege propriul destin. Mulți și-au dat viața pentru ca copiii lor să poată fi liberi și să trăiască în democrație. Astăzi, România și Europa își amintesc de sacrificiul lor,” a scris von der Leyen într-un mesaj pe X.

21 decembrie 1989 este considerată ziua în care Revoluţia a izbucnit la Bucureşti. Conducerea de atunci a ţării decide să organizeze un mare miting în capitală pentru a condamna manifestaţiile de la Timişoara, devenit, deja, primul oraş liber de comunism.

Nicolae Ceaușescu vorbea, de la balconul Comitetului Central, despre realizările „revoluției socialiste” și ale „societății socialiste multilateral dezvoltate”, în timp ce în stradă, mulțimile adunate trebuiau să condamna „actele huliganice” de la Timișoara și să-și exprime solidaritatea cu conducerea PCR.

Printre urale și scandări se făceau însă tot mai puternic auzite huiduieli și fluierături. Mișcări bruște venind dintr-o parte a adunării și zgomotul unor petarde au transformat manifestația în haos. Apoi, zeci de mii de bucureșteni, în special tineri, generația care acum are 50-60 de ani, au ieșit în stradă. S-a tras în ei, așa cum se trăsese și la Timișoara.

În 22 decembrie, Ceaușescu încă era în Comitetul Central. Dar practic întreg Bucureștiul a ieșit în stradă, împotriva comunismului care ajunsese să tragă în oameni. Întâi au ieșit platformele industriale, care au mărșăluit spre centrul orașului. S-au adăugat studenții, la rându-le solidari cu Timișoara și cu oamenii arestați și împușcați peste noapte, în Capitală.

Ceaușescu a părăsit sediul CC cu un elicopter. Era practic sfârșitul regimului comunist din România.

Revoluția română din 1989 a făcut 5.205 victime – 1.116 morți și 4.089 de răniți -, conform datelor oferite de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

La 35 de ani de atunci, justiția română nu poate oferi un răspuns despre vinovați. După patru ani în care judecarea „Dosarul Revoluției”, în care au fost inculpați Ion Iliescu (94 de ani), Gelu Voican Voiculescu (83 de ani) și Iosif Rus (88 de ani), a fost amânată pe probleme de procedură, Curtea Supremă a decis definitiv, în septembrie anul acesta, restituirea dosarului la parchet.

INTERVIURILE HotNews.ro