VIDEO Enset sau banana falsă: Este „cultura minune” din Etiopia soluția pentru schimbările climatice?
Oamenii de știință spun că planta enset, un produs de bază etiopian, ar putea fi un nou superaliment, dar și un salvator de vieți în fața schimbărilor climatice, potrivit BBC.
Planta asemănătoare bananierului are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume care se încălzește, potrivit unui nou studiu.
Fructul plantei asemănător bananei este necomestibil, dar tulpinile și rădăcinile amidonoase pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine.
Cercetările sugerează că această plantă poate fi cultivată pe o zonă mult mai mare în Africa.
„Aceasta este o cultură care poate juca un rol cu adevărat important în abordarea securității alimentare și a dezvoltării durabile”, a spus dr. Wendawek Abebe de la Universitatea Hawassa din Awasa, Etiopia.
Ensetul sau „banana falsă” este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei.
Ensetul este un aliment de bază în Etiopia, unde aproximativ 20 de milioane de oameni se bazează pe el pentru hrană, dar în altă parte nu a fost cultivat, deși rudele sălbatice – care nu sunt considerate comestibile – cresc până la sud până în Africa de Sud, ceea ce sugerează că planta poate acoperi o zonă mult mai largă.
Folosind studiile agricole și lucrările de modelare, oamenii de știință au descoperit că recolta ar putea hrăni mai mult de 100 de milioane de oameni și ar putea stimula securitatea alimentară în Etiopia și alte țări africane, inclusiv Kenya, Uganda și Rwanda.
Cercetătorul studiului, dr. James Borrell, de la Royal Botanic Gardens, Kew, a spus că plantarea ensetului ca o cultură tampon ar putea contribui la creșterea securității alimentare.
„Are unele trăsături cu adevărat neobișnuite care o fac absolut unică”, a spus el. „O plantezi oricand, o recoltezi oricand si este perena. De aceea îi zic pomul impotriva foamei”.
Etiopia este un centru major de domesticire a culturilor din Africa, unde se află cafeaua și multe alte culturi.