Sari direct la conținut

Cehia prelungeşte controalele la frontiera cu Slovacia pentru a stăvili imigraţia ilegală

HotNews.ro
Poliţist din Cehia, Foto: Dreamstime
Poliţist din Cehia, Foto: Dreamstime

Guvernul ceh a anunţat miercuri că va prelungi cu 20 de zile, până pe 22 noiembrie, controalele aleatorii de la frontiera cu Slovacia, pentru a stăvili imigraţia ilegală, scrie AFP.

Austria, Cehia şi Polonia au introdus la începutul lui octombrie controale la frontierele lor cu Slovacia, apoi le-au prelungit până în 2 noiembrie.

Recent, Slovacia a înregistrat o creştere a numărului de migranţi şi de solicitanţi de azil, care veneau în mare parte din Serbia via Ungaria şi se îndreptau spre ţările mai bogate din Europa de Vest.

„Atât timp cât o protecţie cu adevărat eficace a frontierelor externe ale UE nu există, trebuie să luptăm împotriva impactului imigraţiei ilegale asupra frontierelor interne ale Spaţiului Schengen”, a declarat ministrul de interne al Cehiei, Vit Rakusan, pe platforma X, fosta Twitter.

Slovacia a detectat circa 24.000 de migranţi fără acte în perioada ianuarie-august, comparativ cu 10.900 pe parcursul întregului an trecut, iar în 5 octombrie a introduscontroale la frontiera ungară, ca răspuns la măsura adoptată cu o zi înainte de Praga, Viena şi Varşovia.

Autorităţile austriece şi poloneze nu au comentat până acum această cea mai recentă decizie a Republicii Cehe, potrivit AFP.

Germania, spre care se îndreaptă numeroşi migranţi şi solicitanţi de azil, a întărit la sfârşitul lui septembrie controalele la frontiera sa estică, cu Republica Cehă şi Polonia. Austria a anunţat, de asemenea, controale la frontiera sa cu Republica Cehă, pe 17 octombrie.

Ţările care îşi întăresc controalele sunt toate membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Schengen.

Reintroducerea controalelor la frontierele din Spaţiul Schengen este autorizată în circumstanţe excepţionale, iar Bruxelles-ul trebuie să fie informat înainte de punerea în aplicare a acestor controale. (Sursa: Agerpres / Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro