Sari direct la conținut

Facturarea electronică pentru toate tranzacțiile dintre companii, un pas major pentru aplicarea obligatorie din 2024

PwC România
Daniel Anghel, Partner, Tax, Legal and People Services Leader, PwC România, Foto: PwC România
Daniel Anghel, Partner, Tax, Legal and People Services Leader, PwC România, Foto: PwC România

Raportarea facturilor electronice pentru toate tranzacțiile dintre companii, business to business (B2B), în sistemul Ro e-Factura va deveni obligatorie începând din ianuarie 2024, odată ce Comisia Europeană va pune în aplicare derogarea solicitată de Ministerul Finanțelor, conform Propunerii de decizie a Consiliului UE publicată pe 23 iunie.

Autorizarea derogării ar urma să fie valabilă începând de la 1 ianuarie 2024 până la 31 decembrie 2026 sau până la data la care statele membre au obligația de a aplica toate dispozițiile propuse prin ViDA (”TVA în era digitală” – noul pachet legislativ de TVA care aduce modificări semnificative Directivei de TVA, obligatorie a fi transpuse în legislația statelor membre), în funcție de data care survine mai întâi.

Propunerea de Decizie de punere în aplicare a Consiliului de autorizare a României vizează introducerea unei măsuri speciale de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA.

În prezent, Directiva TVA prevede că utilizarea unei facturi electronice este supusă acceptării de către destinatar. Prin urmare, introducerea obligației de facturare electronică în România necesită o derogare de la acest articol, astfel încât emitentul să nu mai fie obligat să obțină consimțământul destinatarului pentru a trimite o factură în format electronic, aceste facturi urmând să fie emise în formatul solicitat de către Ministerul Finanțelor și trimise prin sistemul național RO e-Factura.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Daniel Anghel, Partner, Tax, Legal and People Services Leader, PwC România

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII