Pescuitul excesiv conduce rechinii de recif spre dispariție, avertizează un studiu
Rechinii de recif sunt amenințați cu dispariția la nivel mondial din cauza pescuitului excesiv, potrivit unui studiu publicat joi, care evidențiază riscurile subestimate anterior pentru acești rechini, informează AFP.
O astfel de dispariție ar avea un impact major asupra oamenilor, spun autorii studiului, din cauza rolului pe care această specie îl joacă în reglarea ecosistemelor marine. Rechinii de recif mențin un echilibru delicat într-un lanț alimentar de care depind milioane de oameni.
Studiul, publicat în revista Science, este rezultatul unei colaborări la nivel mondial care a început în 2015, în cadrul proiectului Global FinPrint, care a colectat peste 22.000 de ore de înregistrări video ale recifelor din Africa, Orientul Mijlociu, Asia, Oceania și America.
Cu ajutorul unui model computerizat, o echipă de aproximativ o sută de oameni de știință din întreaga lume a estimat că populațiile a cinci dintre cele mai comune specii de rechini de recif erau cu 60 până la 70% mai mici decât ar fi fost în lipsa presiunii umane externe.
În plus, rechinii erau absenți din 14% din recifele în care fuseseră observați anterior.
Cercetătorul aflat în fruntea studiului, Colin Simpfendorfer, de la Universitatea James Cook și de la Universitatea Tasmania din Australia, a explicat pentru AFP că, înainte de acest studiu, nu existau prea multe îngrijorări cu privire la soarta rechinului coral, spre deosebire de cea a verilor săi mai mari.
„Dar când ne-am așezat și am analizat rezultatele generale, a fost destul de uimitor”, a spus omul de știință.
Rezultatele studiului ar trebui să ajute la actualizarea listei roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) în următorul an sau doi. Astfel, noile specii ar trebui să fie clasificate ca fiind „pe cale de dispariție”, un pas important pentru a lua măsuri de protejare a acestora.
Potrivit lui Colin Simpfendorfer, principalul factor al acestui declin este pescuitul excesiv, atât cel care vizează în mod special rechinii pentru aripioare și carne, cât și cel accidental.
În ceea ce privește impactul, pierderea acestor rechini ar avea un efect de undă în lanțul trofic. Prădătorii cu care se hrănesc ar crește în număr, dar nivelul următor ar scădea și așa mai departe, declanșând perturbări imprevizibile care ar pune în pericol securitatea alimentară globală.