Sari direct la conținut

A murit „țarul modei sovietice”. Slava Zaițev avea 85 de ani – VIDEO

HotNews.ro
Veaceslav (Slava) Zaiţev, Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images
Veaceslav (Slava) Zaiţev, Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images

Celebrul creator de modă rus Veaceslav (Slava) Zaiţev, supranumit de presa occidentală ”ţarul modei sovietice”, a murit duminică la vârsta de 85 de ani, în urma unei boli îndelungate, informează AFP.

„Da, a decedat”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a casei sale de modă din Moscova, Kira Burenina, confirmând informaţiile apărute în presa rusă.

La începutul lunii martie, când „şi-a adunat prietenii pentru aniversarea sa, se putea deja vedea că era foarte, foarte slăbit”, a precizat ea.

Potrivit colegilor săi de la Academia rusă de Arte Frumoase, din care făcea parte, designerul, care a devenit cunoscut sub numele de Slava (prescurtare de la prenumele său Veaceslav), a murit după o lungă boală.

Slava Zaițev avea 85 de ani

„Creatorul de modă Veaceslav Zaiţev s-a stins din viaţă. Anul acesta el a împlinit 85 de ani”, a informat postul public rus Pervîi Kanal, aducându-i un omagiu celui care „a dictat moda sovietică şi rusă timp de decenii, un inovator care nu se temea de experienţe îndrăzneţe”.

Designerul, care a creat peste 1.000 de modele de-a lungul carierei sale, a devenit cunoscut în întreaga lume pentru rochiile sale care reluau motivele extravagante ale şalurilor tradiţionale din ţara sa.

„Pot îmbrăca o întreagă paradă în Piaţa Roşie cu hainele mele…”, declara Slava Zaiţev într-un interviu acordat AFP în 2017.

În 1963, săptămânalul francez Paris Match a fost cel care l-a comparat cu un Christian Dior sovietic, iar în 1988 revista Vogue l-a supranumit „ţarul modei sovietice”.

Născut la 2 martie 1938 la Ivanovo, un oraş de 400.000 de locuitori situat la nord-est de Moscova, Zaiţev a crescut într-o familie modestă, mama sa fiind menajeră.

El a studiat mai întâi la un liceu tehnic specializat în chimie, iar apoi a intrat la Institutul de Textile din Moscova, care pregăteşte tehnicieni pentru fabricile de ţesături.

Cele mai prestigioase universităţi din capitală i-au fost închise deoarece tatăl său, capturat de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost considerat trădător la sfârşitul conflictului de către regimul stalinist şi condamnat la zece ani de lagăr.

„Când eram copil, mama m-a învăţat să brodez pentru a nu rătăci fără ţintă pe stradă. Seara, împreună cu prietenele mele, culegeam flori de pe bulevardul Lenin pentru a le desena şi reproduce aceste desene în broderii. Aşa am făcut cunoştinţă cu arta”, a declarat designerul pentru AFP în 2017.

În 1962, prima sa colecţie de ţinute de lucru pentru muncitoare – fuste inspirate de motivele florale ale şalurilor tradiţionale ruseşti şi cizme din fetru multicolore – a fost interzisă de autorităţile sovietice deoarece culorile erau „prea vii”, contrastând cu „cenuşiul vieţii cotidiene sovietice, în care nimeni nu trebuia să iasă în evidenţă”, a povestit designerul.

Cu toate acestea, colecţia a atras atenţia presei occidentale. În 1963, Paris Match a devenit prima revistă din Occident care l-a prezentat pe Zaiţev drept un pionier al modei sovietice.

Supravegheat de KGB din cauza contactelor sale cu designerii occidentali, creatorul de modă nu a fost lăsat să părăsească ţara, iar primele sale colecţii au călătorit în străinătate fără el.

Între 2007 şi 2009, designerul a animat o emisiune de televiziune populară, „Verdictul modei”, în care stilişti îmbrăcau gospodine în cele mai noi tendinţe ale modei. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro