LIVE Război în Ucraina, ziua 1000: Arsenal rusesc, lovit de ucraineni în Briansk / Peste 11.000 de soldaţi nord-coreeni luptă alături de ruși în regiunea Kursk, potrivit Departamentului de Stat al SUA
La o mie de zile de la începutul războiului, peste 11.000 de soldați nord-coreeni luptă alături de forțele ruse în regiunea Kursk, unde trupele Kievului au ocupat mai multe localități începând cu luna august.
Evenimentele de marți, ziua 1000 a războiului din Ucraina, LIVE:
Invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a atins, pe 19 noiembrie, pragul simbolic de 1.000 de zile – un moment sumbru într-un conflict care a devenit cel mai sângeros din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Pentru a marca acest moment, Parlamentul European a convocat o sesiune plenară extraordinară pe 19 noiembrie. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să susțină un discurs de la distanță în cadrul acestei reuniuni, potrivit corespondentului Hotews, Oxana Bodnar.
Șase persoane au fost ucise, inclusiv un copil, în atacul cu dronă al Rusiei asupra regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, au declarat marți oficiali regionali, citați de Reuters.
Douăsprezece persoane au fost rănite în atacul dronei asupra unui cămin rezidențial din orășelul Hlukhiv, a declarat administrația militară a regiunii Sumî, care se învecinează cu Rusia.
Trupele ucrainene au atacat arsenalul Direcției principale ruse de rachete și artilerie din regiunea Briansk, a anunțat Andrii Kovalenko, șeful departamentului de contra-dezinformare din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
„În regiunea Briansk, a fost lovit arsenalul 67 al GRAU din Rusia. Acolo se afla muniție de artilerie, inclusiv muniție Kandra pentru sistemele lor, KAB, rachete antiaeriene și muniție MLRS”, a declarat Kovalenko, citat de Ukrainska Prada.
Kovalenko nu a spus ce anume a fost folosit pentru a lovi arsenalul, dar a adăugat că arsenalul „a fost atacat anterior de drone”.
Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a relatat despre un atac cu dronă. El a precizat că „drona a fost distrusă, nu au existat victime sau pagube”.
Un videoclip al exploziei din regiunea Briansk a apărut pe rețelele de socializare.
BREAKING:
— War Monitor (@War_Monitor09) November 19, 2024
🇷🇺 🇺🇦 Large explosions were seen at a major ammunition depot, the GRAU arsenal, in Karachev, Bryansk Oblast, Russia, located 115 km from Ukraine. There is a possibility that this is the first ATACMS strike on Russian territory during the war. pic.twitter.com/HDO4a1XQcW
Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în prezent există peste 11 000 de trupe nord-coreene angajate în operaţiunile de luptă ruse împotriva Ucrainei în regiunea rusă Kursk, în creştere faţă de cele peste 10 000 raportate săptămâna trecută, relatează CNN și News.ro.
Răspunzând la o întrebare privind acuzaţia Rusiei că SUA escaladează războiul permiţând Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că „atunci când ne uităm la escaladarea acestui conflict, Rusia a fost cea care a escaladat conflictul de nenumărate ori”, indicând creşterea numărului de soldaţi nord-coreeni.
Kursk este regiunea din sudul Rusiei în care Kievul şi-a lansat contraofensiva surpriză în vară, pentru a se pregăti să recucerească teritoriul.
Armele fabricate în SUA sunt destinate să fie utilizate în principal în această regiune pentru moment, a declarat un oficial american. Rusia încearcă să scoată Kursk de pe masă ca o potenţială monedă de schimb pentru ucraineni în orice viitoare discuţii de pace.
Miller nu a dorit să confirme oficial că SUA şi-a schimbat politica pentru a permite atacurile cu rază lungă de acţiune. Un înalt oficial american familiarizat cu această decizie a confirmat duminică că preşedintele Joe Biden şi-a schimbat politica pentru a permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu ATACMS furnizate de SUA – o măsură care vine după desfăşurarea acestor trupe nord-coreene la Kursk.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat săptămâna trecută că SUA vor continua să îşi „adapteze şi ajusteze” politica.
„În fiecare lună în care am fost implicaţi în apărarea Ucrainei de la agresiunea rusă, ne-am adaptat şi ne-am ajustat la nevoile Ucrainei, pe măsură ce câmpul de luptă se schimbă, pe măsură ce ceea ce face Rusia se schimbă, pe măsură ce sunt introduse elemente noi – de exemplu, forţele nord-coreene”, a declarat el în remarcile făcute la NATO.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Moscova a avut luni mai multe reacții după ce administrația președintelui Joe Biden a permis Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi în adâncul Rusiei. O deputată a avertizat că riscă al Treilea Război Mondial. Ba chiar furie.
- O sursă familiarizată cu problema a declarat pentru Axios că SUA au autorizat sistemele de rachete tactice ale armatei (ATACMS) doar pentru utilizare în zona Kursk, unde au fost desfășurate trupe nord-coreene.
- Prima țintă vizată de rachetele ATACMS pe care Kievul este acum autorizat să le folosească pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.
- Doi copii se numără printre cele 11 persoane ucise de o rachetă rusească care a lovit în urmă cu o zi un bloc de locuinţe din oraşul Sumî.
- Președintele turc Recep Tayyip Erdogan propune înghețarea conflictului în actualul stadiu și amânarea cu zece ani a discuțiilor privind aderarea Ucrainei la NATO.
- Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Odesei luni după-amiază, iar cel puțin 10 persoane au murit. Alte 55 au fost rănite.
- Două state NATO critică decizia SUA de a permite Ucrainei să atace Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune.
- Germania a spus luni că își menține decizia de a nu furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, Taurus.
––––
Informațiile de luni privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro