Sari direct la conținut

Relaxarea regulilor privind ajutoarele de stat. Statele membre beneficiază de mai multă flexibilitate pentru a sprijini tranziția la economia cu zero emisii nete

PwC România
Sonia Voinescu, Avocat Senior Colaborator, Gabriela Ifrim, Avocat Colaborator, Foto: PwC România
Sonia Voinescu, Avocat Senior Colaborator, Gabriela Ifrim, Avocat Colaborator, Foto: PwC România

În ultimii ani, regulile de ajutor de stat au fost relaxate treptat în contextul pandemiei Covid-19 și, ulterior, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Ca replică la Legea americană privind reducerea inflației din 2022, care prevede măsuri de sprijin substanțiale pentru investiții verzi, Comisia Europeană a flexibilizat și mai mult regulile de ajutor de stat pentru a spori competitivitatea industriei UE cu zero emisii nete și pentru a sprijini tranziția rapidă către neutralitatea climatică, prin extinderea posibilităților statelor membre de a sprijini accelerarea investițiilor verzi și finanțarea producției de tehnologii curate în Europa.

În martie 2023, Comisia Europeană a adoptat un nou Cadru temporar de criză și de tranziție pentru a sprijini economia în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (Noul cadru), astfel încât obiectivele UE să poată fi mai ușor de atins în această perioadă de criză și de tranziție verde, în concordanță cu Planul industrial al Pactului verde. Noul cadru modifică și prelungește parțial cadrul temporar anterior adoptat în contextul războiului din Ucraina, în special prin introducerea sprijinului în sectoarele esențiale pentru tranziția la economia cu zero emisii nete. Deși Noul cadru reprezintă o relaxare semnificativă a regulilor privind ajutoarele de stat, de altfel stricte, statele membre sunt cele care trebuie să asigure finanțarea publică pentru orice măsură de sprijin pe care doresc să o implementeze la nivel național.

Noul cadru temporar, aplicabil până în 31 decembrie 2025, urmărește în principal să reducă dependența UE de combustibilii fosili importați, prin accelerarea introducerii energiei regenerabile, decarbonizarea proceselor de producție industrială și creșterea capacității de producție în sectoare strategice, în scopul tranziției la o economie cu zero emisii nete. Statele membre sunt astfel autorizate să pună în aplicare scheme de ajutor naționale deschise mai multor beneficiari, cu condiția notificării și aprobării prealabile a acestora de către Comisia Europeană. Cu titlu de excepție, vor putea fi acordate ajutoare individuale pentru companiile care investesc în producția de tehnologii curate, în cazul în care există riscuri concrete de relocare în afara Spațiului Economic European (SEE).

Cele mai semnificative tipuri de ajutoare prevăzute de Noul cadru sunt următoarele.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Sonia Voinescu, Avocat Senior Colaborator, Gabriela Ifrim, Avocat Colaborator

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII