Sari direct la conținut

Astra Film Festival 2022 începe duminică la Sibiu cu un documentar despre romii cortorari din sudul Transilvaniei / Mesajul lui Victor Rebengiuc

HotNews.ro
Tokmeala, Foto: Astra Film
Tokmeala, Foto: Astra Film

​Cea de a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film din Sibiu începe duminică, de la ora 19:00, la Sala Thalia, cu proiecția-eveniment a producției „Pocalul. Despre fii și fiice” (2022) realizată de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu, „un jurnal al unei familii de romi cortorari din județul Sibiu, ce se învârte în jurul banilor, aurului și onoarei”. Atmosfera Galei de deschidere va fi completată de Taraf de Caliu, proaspăt întors de la prestigiosul Edinburgh Internațional Festival. Tradiționalul mesaj de chemare la festival este transmis în acest an de actorul Victor Rebengiuc, care spune că „un festival de film de non ficțiune care își respectă spectatorii, așa cum e Astra Film de la Sibiu, este o adevărată expoziție interioară”. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.

  • Victor Rebengiuc: „Filmul documentar este un act cultural care onorează natura umană”

Pentru a realiza filmul despre cortorari, antropologul Cătălina Tesăr a documentat minuțios, mai bine de zece ani, viața unui grup de romi tradiționali din sudul Transilvaniei. Documentarul surprinde tradiția și cultura cortorarilor, urmărind îndeaproape un cuplu tânăr în încercarea de a avea un fiu. Redă atmosfera, discuțiile și emoțiile din familia extinsă legate de sexul copilului nenăscut, soarta moștenirii și, implicit, a lor.

„Pocalul. Despre fii și fiice” expune, pentru prima dată în cinema, universul fascinant al romilor cortorari care, asemeni aristocrației europene, încheie și desfac alianțe matrimoniale în funcție de neam și avere. Aceste alianțe gravitează în jurul unor blazoane familiale – pocalele de argint aurit transmise din tată în fiu. Presiunea este cu atât mai mare cu cât finalizarea alianței este condiționată de nașterea unui băiat.

Când spunem romi, spunem “căsătorii aranjate”. Romii cortorari care trăiesc în sate din proximitatea Sibiului nici măcar nu au cuvântul “căsătorie” în limba lor. Ei folosesc termenul de “tokmeală” atunci când se încuscresc. Astfel, pentru o înțelegere mai profundă a filmului, organizatorii au pregătit, o expoziție inedită, o imersiune în universul pălăriilor negre de stofă și a fustelor colorate. Tokmeala include fotografii, filmări și haine din zestrea fetelor de cortorari. Expoziția va fi deschisă la Astra Film Studio, Piața Mică nr. 11, în perioada 9-16 octombrie, în intervalul orar 10-18. Accesul este liber.

Ca în fiecare an, organizatorii Astra Film Festival invită publicul la festival prin intermediul unei personalități culturale marcante din România. Anul acesta, mesajul îi aparține marelui actor Victor Rebengiuc.

„Filmul documentar este, oricând, oriunde și la orice vârstă, un act cultural, care onorează natura umană. Arătând-o, în toată splendoarea… Un festival de film de non ficțiune care își respectă spectatorii, așa cum e Astra Film de la Sibiu, este o adevărată expoziție interioară. Unde sunt expuse zeci și sute de povești reale, profunde, adică tot atâtea perspective asupra vieții. Și totul vibrează și ajunge în forul interior al spectatorului. Și rămâne acolo încă mult timp după proiecție”, spune Victor Rebengiuc în mesajul către publicul Astra Film Festival.

Mesajul complet poate fi văzut aici.

Parteneriat media

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro