„O altă declaraţie neobrăzat de falsă”. Zelenski, replică pentru Putin
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la afirmațiile lui Vladmir Putin, care a susținut că exporturile de cereale ucrainene se îndreaptă în principal către țările europene, și nu către țările sărace. Liderul de la Kiev califică „neobrăzat de falsă” declarația președintelui Rusiei și spune că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu împarte lumea pe criterii rasiste.
- „Rusia a făcut o altă declaraţie neobrăzat de falsă, conform căreia majoritatea absolută a grânelor ucrainene s-ar exporta către ţările europene. În fine, de multă vreme nu s-au mai auzit adevăruri la nivel oficial în Rusia, iar acest lucru nu surprinde pe nimeni”, a declarat Zelenski.
Putin urmează să discute cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre limitarea destinaţiilor navelor care exportă cereale ucrainene, pe motiv că „cele mai sărace ţări nu au acces la ele”.
Zelenski a spus că produsele alimentare ucrainene au fost exportate pe trei continente: în Asia, unde au fost trimise deja 54 de nave, Africa -16 nave, şi Europa – 32 de nave, însă o parte din această cantitate trimisă în Europa va fi direcționată ulterior în ţări asiatice şi africane.
Preşedintele ucrainean a insistat că până la sfârşitul lunii vor fi exportate trei milioane de tone de produse agricole, din care „o parte importantă este destinată ţărilor cele mai sărace şi care au cea mai mare nevoie” de ele.
„Noi nu împărţim lumea pe criterii rasiste”
Zelenski s-a referit, concret, la primul transport care a fost predat Etiopiei: „Drumul nu a fost uşor: mai întâi pe mare, apoi cu camioanele. Însă sute de mii de etiopieni nu vor muri de foame. Cine ştie, poate că Rusia nu este de acord cu asta şi nu vrea să observe. Totuşi, exact de asta are lumea nevoie. Este nevoie să salvăm de la haos ţări de pe diferite continente, este nevoie să salvăm oameni de la a muri de foame”.
„Spre deosebire de Rusia – a continuat el -, noi nu împărţim lumea pe criterii rasiste între cei care merită securitate şi cei care s-ar părea că nu o merită, între cei care merită să trăiască fără foamete şi cei care s-ar părea că nu merită acest lucru. Sprijinim toate persoanele, toate ţările. (..) Ucraina a fost, este şi va fi garantul securităţii alimentare mondiale”, a adăugat Zelenski, scrie Agerpres, citând EFE.
Acuzațiile lui Putin
Președintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri că exporturile de cereale ucrainene se îndreaptă în principal către țările europene și nu către țările sărace, ceea ce, în opinia sa, creează riscul unui „dezastru umanitar”.
- „Ceea ce vedem este o înșelăciune (…), o atitudine grosolană și nesăbuită față de acești parteneri pentru care se presupunea că toate acestea se fac”, a declarat el în fața a numeroși lideri economici și politici asiatici.
Președintele rus a denunțat o atitudine „colonialistă” din partea țărilor occidentale, în special a UE, care se gândesc în primul rând la „propriile interese”.
- „Nu le pasă. Uitați-vă la numărătoare: 80 de nave, și doar două către țări în curs de dezvoltare, adică doar 3%. Acest lucru ar putea duce la o catastrofă umanitară fără precedent. Poate că ar trebui să ne gândim cum să limităm exporturile de cereale și alte produse alimentare pe această rută?”, a spus Putin.
Cifrele reale ale exporturilor ucrainene de cereale
Potrivit datelor furnizate miercuri pentru AFP de către Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, care supraveghează acordul, 100 de nave au părăsit porturile ucrainene Odesa, Chornomorsk și Pivdenni de la începutul lunii august, transportând 2.334.310 tone de cereale și alte produse agricole.
Principalele țări de destinație au fost Turcia (20%), Spania (15%), Egipt (10%), China (7%) și Italia (7%). Țările europene reprezintă 36% din total, iar țările africane 17%.
„30% din încărcături au mers către țări cu venituri mici și medii inferioare”, precizează CCC.
Cu toate acestea, o parte semnificativă a cerealelor livrate în Turcia este reexportată, în special în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, spun analiștii.
Un oficial guvernamental american a declarat, sub rezerva anonimatului, că afirmațiile lui Putin sunt false și că unele cereale au fost transportate în Europa pentru procesare înainte de a fi trimise către națiunile sărace.
Declarațiile lui Vladimir Putin vin într-un moment în care există o preocupare continuă cu privire la securitatea alimentară globală, care a fost afectată de consecințele conflictului din Ucraina.
Acordul de la Istanbul a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene, însă Rusia se plânge de câteva săptămâni că propriile sale exporturi de alimente sunt împiedicate de sancțiunile occidentale.