Doi consilieri PSD au atacat fără mandat, în numele Consiliului General, decizia instanței de suspendare a PUZ-urilor de sector care permiteau betonarea a zeci de hectare de spațiu verde
Doi consilieri PSD din Consiliul General al Municipiului București (CGMB), Aurelian Bădulescu și Pavel Marius, au atacat cu recurs hotărârea Tribunalului București prin care au fost suspendate planurile urbanistice ale sectoarelor 2,4 și 5, care permiteau betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și blocuri între case. Ei au făcut acest demers în numele Consiliului General, deși nu aveau mandat să facă asta.
- UPDATE Ședința nu s-a ținut din lipsă de cvorum. Consilierii USR și PNL nu au participat.
Joi, la ora 15.00, consilierii PSD au convocat o ședință de îndată de Consiliu General pentru ca cei doi consilieri să primească retroactiv mandat de reprezentare a Consiliului General în instanță.
- ”Se modifică si se completează Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 5/31.01.2022 în sensul că, prin excepție de la prevederile art. 5 din Hotărârea Consiliului General nr. 5/31.01.2022, se împuternicesc domnii consilieri generali Pavel Marius şi Bădulescu Aurelian să reprezinte interesele Consiliului General al Municipiului Bucureşti in dosarul nr.37533/3/2021, aflat pe rolul Curții de Apel Bucuresti, secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, în faza procesuală a recursului împotriva Sentinţei nr. 860/17.02.2022 a Tribunalului Bucureşti, secţia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal.
- Se ia act ca reprezentând interesele si voinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi se însuşeşte recursul formulat in cauza anterior menţionată de către domnii consilieri generali Pavel Marius si Bădulescu Aurelian.
- În exercitarea mandatului conferit conform prezentei hotărâri, reprezentanţii Consiliului General al Municipiului București vor formula toate apărările, vor invoca toate excepțiile, vor exercita orice cale de atac ordinara sau extraordinara in vederea apărării intereselor si actelor emise de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care fac obiectul litigiului anterior menţionat ”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi.
Cum motivează consilierii PSD inițiativa
În referatul de aprobare, consilierii PSD îl acuză pe primarul Nicușor Dan că nu i-a informat despre proces și că nu a făcut recurs.
- ”Deşi la data înregistrării cererii introductive pe rolul instanţei (28.12.2021), mandatul acordat de CGMB Primarului General în scopul reprezentării în fața instanţelor de judecată expirase în data de 08.12.2021, cu toate acestea, autoritatea executivă a omis să aducă la cunoștința CGMB şi a consilierilor generali existenţa acestui litigiu.
- Dimpotrivă, Municipiul Bucureşti, prin Primar General, a formulat întâmpinare dar, în loc să apere interesele şi actele administrative adoptate de CGMB, acesta a solicitat instanţei să admită cererea de suspendare a executării celor trei hotărâri menţionate mai sus. (…)
- În plus, Primarul General, în calitatea sa de reprezentant al Municipiului Bucureşti şi de conducător al aparatului său de specialitate, a omis cu bună-ştiinţă să informeze CGMB cu privire la existenţa acestui proces, în scopul de a împiedica formularea unor apărări care ar fi putu duce la respingerea acţiunii reclamantului şi, implicit, a cererii Primarului General de admitere a acțiunii de suspendare a executării celor trei hotărâri”, se arată în referatul de aprobare.
Aceștia spun că Nicușor Dan trebuia să apere PUZ-urile de sector.
”Este evident faptul că, deşi CGMB avea dreptul și obligaţia de a-şi apăra în fața instanţei de contencios administrativ actele administrative adoptate, această autoritate deliberativă a Municipiului Bucureşti a fost împiedicată activ să-și exercite atribuțiile legale de către autoritatea executivă a Municipiului București, respectiv de Primarul General. În aceste circumstanțe, (…) Doi consilieri generali au avut inițiativa de a-și îndeplini în mod pro-activ atribuţiile şi obligaţiile legale care le revin în calitate de aleşi ai comunității locale in cel mai înalt for deliberativ al Municipiului Bucureşti. Aceştia, având studii juridice superioare, au formulat şi au depus la instanţa de contencios administrativ câte o cerere de recurs împotriva sentinţei civile nr.890/17.02.2022 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, secția a Il-a Contencios Administrativ si Fiscal, în dosarul nr.37533/3/2021.”, se mai arată în referatul de aprobare.
Contactat de HotNews.ro, Aurelian Bădulescu susține că este legal ce a făcut.
”O majoritate mafiotă formată din nicușor Dan, PNL și USR, ca urmare a acestui monopol de decizie, nu lasă Consiliul să se apere în instanță. Este foarte legal ce am făcut. Temeiurile de drept le aveți în acțiunea inițială, faptul că ea este frunzărită din punct de vedere jurnalistic și doar cu capacitatea de înțelegere jurnalistică, nu înseamnă care are vicii din punct de vedere al dreptului administrativ. De aceea instanța a și calificat calitatea noastră, până la momentul în care obținem o investire din partea Consiliului General, căci altfel la controlul de legalitate al instanței aceasta ar fi respins acțiunea noastră prin încheiere”, a declarat Bădulescu.
Întrebat de ce apără PUZ-urile de sector care permit betonarea a zeci de hectare de spațiu verde, Bădulescu spune că susține dezvoltarea orașului.
”Voi susține în continuare dezvoltarea orașului. Sunt proiecte care au primit avizele necesare de la toate instituțiile statului. Faptul că unei părți din presă, și anume presa acolită binomului Nicușor Dan-USR-PNL nu îi convine din alte motive, pe care le voi spune la un alt moment, nu este vina mea”, a spus Bădulescu.
USR București acuză că este o mârțăvie marca PSD
USR București acuză că este o mârțăvie marca PSD prin care încearcă să distrugă spațiile verzi ale capitalei, iar consilierii generali PSD vor să bage pe gât întregului Consiliu General un recurs exercitat fără drept.
- ”Astăzi, 30 iunie, consilierii generali ai Municipiului București au fost convocați într-o ședință “de îndată” prin care, printr-un proiect de hotarâre, grupul PSD încearcă să-și împuternicească proprii consilieri să reprezinte Bucureștiul în litigiul cu ECOPOLIS, referitor la suspendarea PUZ-urilor coordonatoare.
- USR București aduce la cunoștinta bucureștenilor atacul pe care tocmai vrea să îl dea PSD București prin consilierii generali asupra autorității deliberative, în încercarea de a forța însușirea unui recurs exercitat fără drept de un consilier PSD, în numele și pe seama Consiliului General, în dosarul de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare de sector.
- Fără a avea mandat din partea Consiliului General, consilierul PSD, Marius Pavel, adepus, în nume propriu, în Aprilie 2022, recurs față de decizia Tribunalului București desuspendare a PUZ-urilor coordonatoare de la sectoarele 2, 4 si 5, în litigiul inițiat deAsociaţia Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS.
- De asemenea, atragem atenția asupra situației deosebit de grave prin care la dosar a fost depus și un alt recurs NESEMNAT, tot în numele Consiliului General”, a atras atenția USR București.
Miza acestui asalt este întoarcerea deciziei de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare pentru sectoarele 2, 4 și 5, decizie luată de prima instanță, se arată în comunicatul transmis de USR București.
- ”Aceasta poate rezulta în menținerea acestor puz-uri, pe care instanța le-a anulat la fond și care au fost deja dovedite ca fiind extrem de dăunătoare spațiului verde, traficului și calității vieții bucureștenilor per total. Consilierii USRPLUS nu iau parte la o asemenea mascaradă administrativă, fiind inacceptabilă conduita consilierilor PSD.
- Aceștia din urmă au impresia că pot face acte de procedură în numele Consiliului, fără drept, și apoi sa obțină ratificarea acestora în plenul CGMB prin sedințe fulger, cu unicul scop de a readuce în vigoare PUZ-urile toxice de sector”, a mai transmis USR București.