Sari direct la conținut

În ce condiții pot beneficia de amnistie influencerii și vânzătorii online care nu și-au declarat și plătit taxele la ANAF

HotNews.ro
Influencer (imagine generica), Foto: Ammentorp | Dreamstime.com
Influencer (imagine generica), Foto: Ammentorp | Dreamstime.com

ANAF Galați informează persoanele care fac bani din postări realizate pe rețelele de socializare sau diverse site-uri că trebuie să-și plătească impozitul și contribuțiile sociale. Fiscul menționează în această categorie și pe cei care fac vânzări folosindu-se de internet, având aceleași obligații. Regula se aplică inclusiv în cazul celor care câștigă bani din videochat, OnlyFans etc. Acele persoane care au întârzieri în privința declarării veniturilor și plătii taxelor pot apela la amnistie fiscală.

Fiscul din Galați precizează că dacă activitatea este desfășurată cu regularitate, atunci acele persoane sunt obligate să se înregistreze la Registrul comerțului, adică să-și facă PFA, Întreprindere Individuală etc.

Ceva mai tehnic, reprezentanții Fiscului spun: „În situația în care activitatea se desfăşoară cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu şi urmărind obținerea de venituri şi sunt întrunite criteriile unei activități independente prevăzute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal, veniturilor obținute de persoanele fizice din tranzacții comerciale pe internet, din postările realizate pe diferite reţele de socializare/care fac reclamă pentru diverse companii/brand-uri, etc. le sunt aplicabile prevederile Cap. II- Venituri din activităţi independente din Titlul IV-Impozitul pe venit din Codul fiscal”.

Astfel, „persoanele fizice care desfăşoară în mod independent, cu caracter de continuitate, activităţi de producţie, comerţ şi prestări de servicii în România au obligaţia de a se înregistra şi autoriza la Oficiul Registrului Comerțului, în condițiile O.U.G. nr.44/2008, şi pot desfăşura activităţile în calitate de persoane fizice autorizate, întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale sau membri ai unei întreprinderi familiale”.

Cei care obţin venituri din activități independente au obligaţia depunerii Declarației unice (formular 212) în termen de 30 de zile de la data începerii activității, și anual, până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an, în cazul celor care s-au înregistrat/autorizat/au început activitatea în anii anteriori.

În situația în care nu v-ați îndeplinit la timp obligațiile fiscale, vă recomandăm să depuneți cât mai curând Declarația unică (formular 212), pentru a putea solicita anularea unor obligații bugetare, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 107/2024 (amnistia fiscală n.r.)”, spune ANAF Galați.

Cererea de anulare a unor obligații bugetare se poate depune până la data 25 noiembrie 2024.

HotNews.ro a realizat cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama un Ghid VIDEO cu privire la amnistia fiscală 2024.

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro