Sari direct la conținut

Legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care cursurile pot trece de la formatul fizic la online prin ordin al ministrului Educaţiei, trimisă la reexaminare de președinte

HotNews.ro
plen Parlament , Foto: AGERPRES
plen Parlament , Foto: AGERPRES

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2021, prin care se acorda posibilitatea de suspendare a activităţilor cu prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line.

Ce susține președintele în cererea de reexaminare:

  • Cu ocazia aprobării OUG nr. 2/2021, Parlamentul a completat conținutul normativ al acesteia. Astfel, prin pct. 3 al articolului unic al legii supuse reexaminării, după articolul 62 al Legii nr. 55/2020 s-a introdus un nou articol, art. 621, cu următorul cuprins: „(1) Prevederile art. 61 și 62 se aplică în mod corespunzător centrelor de reținere și arestare preventivă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. (2) Măsurile prevăzute la art. 61 alin. (l) se pot dispune prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române, iar informarea prevăzută la art. 61 alin. (2) se comunică, în mod corespunzător, ministrului afacerilor interne”.
  • Precizăm că art. 62 din Legea nr. 55/2020, la care face trimitere art. 621, nou-introdus prin legea supusă reexaminării, a fost abrogat la data de 2 mai 2021, prin dispozițiile art. 17 lit. b) din Legea nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19.
  • Or, prin raportarea la o dispoziție legislativă abrogată se creează o situație normativă confuză, destinatarii normei fiind în dificultate atunci când trebuie să identifice norma juridică aplicabilă, ceea ce duce la o stare de insecuritate juridică. Însă, securitatea juridică a persoanei este un concept în considerarea căruia legiuitorul are obligația să asigure stabilitatea legislativă și exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale în condiții optime.
  • Având în vedere aceste aspecte, considerăm că legea supusă reexaminării nu îndeplinește standardele de calitate a legii stabilite la art. 13 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, potrivit cărora actul normativ trebuie să se integreze organic în sistemul legislației, scop în care acesta trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de același nivel, cu care se află în conexiune.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro