Turcia impune amenzi mari principalelor rețele de socializare
Potrivit unei noi legi controversate, cele mai importante rețele sociale trebuie să aibă un reprezentant în Turcia și să se supună instanțelor care solicită eliminarea anumitor conținuturi în termen de 48 de ore, potrivit Le Monde.
Miercuri, 4 noiembrie, Turcia a impus o serie de amenzi mari principalelor rețele sociale – Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, Periscope și TikTok – pentru nerespectarea unei legi controversate, care a intrat în vigoare în octombrie şi care consolidează puterea autorităților asupra acestor platforme.
„O amendă de 10 milioane de lire turcești [aproape un milion de euro] le-a fost impusă furnizorilor de rețele sociale (…) care nu au declarat că au desemnat un reprezentant la sfârșitul termenului legal”, a declarat Ömer Fatih Sayan, ministru adjunct al Transporturilor și Infrastructurii.
Conform noii legislații, rețelele de socializare cu mai mult de un milion de conexiuni unice pe zi trebuie să aibă un reprezentant în Turcia și să se supună instanțelor care solicită eliminarea anumitor conținuturi în termen de 48 de ore.
În caz de neconformitate, platformele riscă amenzi de până la 30 de milioane de lire turcești (trei milioane de euro), interzicerea veniturilor din publicitate și o reducere bruscă a lățimii lor de bandă. În ciuda acestor amenințări de sancțiuni, aproape toți giganții rețelelor sociale au refuzat până acum să respecte măsurile prevăzute de lege, considerând că ar putea deschide calea cererilor de cenzură.
Potrivit lui Yaman Akdeniz, profesor de drept la Universitatea Bilgi din Istanbul, doar platforma rusă VKontakte ar fi acceptat să desemneze un reprezentant în Turcia.
Twitter și Facebook sunt deja atent urmărite de guvernul turc și le-au fost intentate numeroase procese pentru „insultarea șefului statului” sau „propagandă teroristă” pe baza unor simple postări. Twitter a fost în centrul mobilizării în timpul marilor proteste anti-guvernamentale din 2013, iar președintele Recep Tayyip Erdogan a numit această rețea socială o „amenințare” în trecut.
În 2019, Turcia a blocat accesul la 408.000 de site-uri, 40.000 de tweet-uri, 10.000 de videoclipuri YouTube și 6.200 de distribuiri pe Facebook, potrivit unui raport întocmit de Asociaţia libertăţii de exprimare, citează Rador.