Avertisment epidemiolog italian: „Trebuie să ne pregătim pentru o vară diferită”
„Poate că vom putea obţine rezultate bune în jurul lunii aprilie-mai, menținând în continuare un nivel de izolare ridicat”, anunţă Pier Luigi Lopalco, epidemiolog al Universității din Pisa, care afirmă că durata epidemiei nu poate fi prevăzută, deoarece coronavirusul „este cu adevărat imprevizibil”, notează Il Giornale, citat de Rador.
Important este să nu ne găsească nepregătiţi și să rezistăm „cel puțin până la sfârșitul lunii mai”.
Între timp guvernul italian a adoptat un nou decret care stabilește măsuri mai aspre pentru cei care încalcă restricțiile și se prelungește starea de urgență până la data de 31 iulie.
Ceea ce „nu înseamnă că măsurile restrictive vor fi prelungite până la această dată”, așa cum a precizat premierul Giuseppe Conte.
Lopalco salută ceea ce face Italia pentru a preveni răspândirea Covid-19. Apoi îşi exprimă părerea privind numărul deceselor şi cel al contaminărilor.
„Faptul că nu există o creştere a răspândirii este un semn bun. Vor continua să moară persoane, fiind cele care s-au infectat în urmă cu opt zile. Epidemia italiană este suma multor epidemii, iar cea mai mare parte provine din Lombardia”.
Într-un interviu acordat cotidianului Il Messaggero, epidemiologul explică că, pentru a trage concluzii privind evoluția epidemiei, este necesar să se analizeze situaţia din celelalte regiuni. Practic, trebuie să evităm ca Covid-19 să se extindă în Centru și în Sud.
„Sper să nu fie nevoie să ajungem la 31 iulie cu restricţiile în vigoare. Și sunt aproape sigur că, mai devreme sau mai târziu, epidemia din Lombardia va ceda.”
„Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a nu se crea o altă Lombardie”.
Potrivit lui Lopalco, pericolul este crearea unui alt focar: în acest caz, scenariul s-ar schimba, în timp ce în caz contrar, unele activități s-ar putea relua spre vară.
Potrivit dr. Lopalco, un element important este luarea în considerare a cazurilor asimptomatice.
„Este foarte probabil să existe aproximativ 500.000 de oameni care nu prezintă simptome evidente. Aceste cifre nu înseamnă însă că epidemia a scăpat de sub control”.
În această privință, expertul explică că infectările ar putea scădea încetul cu încetul dacă se identifică cazurile simptomatice și „se caută toate contactele, izolându-le, chiar dacă sunt asimptomatice”.
În esență, este vorba de modelul coreean, aşa cum a subliniat epidemiologul, „doar că în Asia, pentru depistarea cazurilor sunt folosite aplicațiile, în timp ce în Italia există o acțiune eficientă a departamentelor de prevenție care urmăresc și se ocupă de persoanele aflate în izolare”.