Apel comun al elevilor, studenților și tinerilor în timpul epidemiei de coronavirus: Tinerii să rămână la domiciliu și în contact cu reprezentanții instituțiilor de învățământ
Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) transmit tinerilor din România să trateze cu responsabilitate problema epidemiei de SARS-CoV-2 (coronavirus). ”Îndemnăm tinerii să fie calmi, să adopte o conduită civică adecvată și să se informeze doar din surse oficiale cu privire la desfășurarea evenimentelor”, se arată într-un apel comun al celor 3 organizații.
”Îi sfătuim pe tineri să rămână în permanent contact cu reprezentanții instituțiilor de învățământ unde sunt înscriși, respectiv cu structurile reprezentative locale ale elevilor și studenților. Dacă activitățile în care sunt implicați nu sunt urgente și pot fi amânate, atunci recomandăm tinerilor să rămână la domiciliu. Este o perioadă în care pot să se relaxeze suplimentar (ex.: să citească, să vizioneze filme, seriale etc.) fără a pierde din vedere activitățile de la școală sau universitate. Având în vedere faptul că instituțiile de învățământ superior au suspendat activitatea față-în-față cu studenții și apelează la platformele de predare-învățare disponibile online, facem apel la responsabilitatea studenților de a urmări întocmai sfaturile cadrelor didactice pentru a evita întârzierile în parcursul educațional”, mai arată comunicatul comun.
Asociațiile îi îndeamnă pe tineri:
- să urmărească doar comunicatele oficiale venite din partea Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv, hotărârile Grupului de Comunicare Strategică.
- să respecte cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe voi cât și pe cei apropiați. să evite zonele aglomerate, reducând contactul între persoane.
- să evite atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
- să folosească modalitățile alternative de deplasare, în zonele urbane, pentru distanțe mici: fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
- să limiteze folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
- să rămână acasă dacă prezintă simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și să sune medicul de familie pentru a solicita sfaturi.
”Facem un apel către structurile asociative de tineret să fie pregătite pentru a sprijini semenii lor în cazul în care vor avea nevoie de ajutor, în acțiuni precum cele care vizează aprovizionarea populației înaintate în vârstă. Este necesar ca, pe lângă responsabilitate, să dăm dovadă de solidaritate în cazul în care acest lucru se va impune. Salutăm toate demersurile inițiate în acest sens”, mai spun asociațiile.