Justiția Internațională consideră admisibilă cererea Iranului de a-și recupera activele înghețate în SUA
Curtea Internațională de Justiție a respins miercuri obiecția SUA potrivit căreia aceasta nu este competentă în dosarul în care Iranul a cerut recuperarea activelor în valoarea de 1,75 miliarde de dolari înghețate în Statele Unite, relatează AFP.
Judecătorii au respins cererea SUA de a respinge cererea iraniană. Washington a argumentat că Iranul are ”mâinile murdare” și că are legături cu terorismul, iar CIJ nu are competențe în acest caz.
Curtea va continua audierile pentru a decide dacă Iranul își poate recupera activele înghețate de Curtea Supremă a SUA în 2016.
”Curtea a respins în unanimitate prima obiecție preliminată de către Statele Unite, cea cu privire la lipsa jurisdicției”, a spus judecătorul Abdulqawi Ahmed Yusuf.
Curtea consideră că este competentă în dosar.
Republica Islamică a inițiat această procedură împotriva Statelor Unite în iunie 2016 pentru a obșine deblocarea activelor înghțate.
În plângerea sa, Teheran argumentează că Washington a încălcat Tratatul de prietenie americano-iranian din 1955.
Decizia poate duce la noi tensiuni între cele două țări, care nu au menținut relații diplomatice din 1980.
În aprilie 2016, Curtea Supremă a SUA a autorizat confiscarea a aproape 2 miliarde de dolari din proveniți din fonduri iraniene înghețate la New York, pentru a despăgubi victimele bombardamentelor din 1983 care au lovit forțele armate ale Americii din Beirut și pentru care SUA dă vina pe Iran.