Yemen: ONU votează vineri pentru trimiterea de observatori
Consiliul de Securitate este chemat să voteze vineri un proiect de rezoluţie care autorizează trimiterea de observatori în Yemen şi vizează aprobarea rezultatelor recentelor consultări interyemenite organizate în Suedia, au făcut cunoscut surse diplomatice, relatează Agerpres, citând AFP.
Potrivit unui program de lucru revizuit şi difuzat joi seară, reuniunea pe marginea acestui text propus de Marea Britanie va avea loc la orele 15.00 GMT, aşa cum a dorit de la început Londra.
Preşedinţia ivoriană a Consiliului de Securitate stabilise iniţial că reuniunea are loc la orele 20.00 GMT. Consultările interyemenite au permis printre altele să se ajungă la un acord de pace intrat în vigoare marţi şi la decizia de retragere a combatanţilor din oraşul Hodeidah şi portul acestuia, vital pentru transportul ajutorului umanitar.
De asemenea, porturile As-Salif şi Ras Issa sunt avute în vedere de măsurile de încetare a ostilităţilor şi evacuare a combatanţilor.
Săptămâna trecută, emisarul ONU pentru Yemen, Martin Griffiths, a cerut la Naţiunile Unite desfăşurarea de urgenţă a observatorilor. Proiectul de rezoluţie britanic a făcut obiectul mai multor zile de negocieri deosebit de intense, uneori haotice. Rusia în special a lăsat să planeze ameninţarea unui veto dacă nu este eliminată din text punerea sub acuzare a Iranului pentru că a sprijinit atacurile desfăşurate de rebelii houthi.
Această menţiune a fost impusă de Statele Unite.
În textul final supus la vot, „condamnarea sprijinului acordat de Iran şi alţi actori” a devenit, spre marea nemulţumire a Washingtonului, „condamnarea sprijinului, indiferent de sursa acestuia”, acordat atacurilor efectuate de rebelii houthi.
Joi dimineaţă, Kuweitul, membru nepermanent al Consiliului de Securitate şi participant la coaliţia condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi, a făcut cunoscut că respinge textul britanic, fără să precizeze motivul, potrivit unor diplomaţi.
După-amiază, spre surprinderea generală, Statele Unite au făcut să circule un proiect de rezoluţie concurent cu cel al Londrei din care erau eliminate tragerea la răspundere a autorilor atrocităţilor din Yemen, din rândul forţelor guvernamentale şi coaliţiei arabe (susţinută de Washington) sau al rebelilor houthi.