Iohannis, așteptat să ia o decizie privitor la cea de-a doua remaniere a guvernului Dăncilă
Președintele Klaus Iohannis este așteptat să ia o decizie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare, după ce șeful statului a precizat că va lua o hotărâre în acest sens după sărbătorile Centenarului, respectiv după 1 decembrie, relatează Mediafax.
Pe 22 noiembrie președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va lua o decizie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului și data de 1 Decembrie.
„PSD este la al treilea guvern în nici doi ani, au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozițiile de ministru, i-am numărat, nu o să vă vină să credeți, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniștri în aceste guverne. Așa nu se poate guvena, e imposibil să schimbi miniștri toată ziua bună ziua, de asta se ocupă PSD. Cum să ne imaginăm că poate să funcționeze un guvern cu două remanieri într-o săptămână? Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă cu un carusel. În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea în această săptămână, nu va mai exista nicio schimbare de miniștri, iar această chestiune care mi-a fost propusă azi va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile Centenarului și zilei de 1 decembrie. Până atunci nu se va întâmpla nimic. După 1 decembrie putem să discutăm dacă va fi cazul. Până atunci nu vom schimba miniștri”, anunța atunci președintele Klaus Iohannis.
Tot joi, Lucian Șova și-a înregistrat demisia din funcția de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului. Demersul lui Șova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul său urmând să fie preluat de Mircea Drăghici.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la finalul ședinței CEx al PSD de miercuri, că o va propune pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.
Pe 26 noiembrie, luni, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Paul Stănescu a demisionat și el din funcțiile pe care le avea în Guvernul Dăncilă. După ce a demisionat din Executiv, Stănescu că a declarat că este ”un om de onoare care nu se agață de scaune” și că numirea sa în funcțiile guvernamentale a fost urmare a insistențelor membrilor conducerii Partidului Social Democrat.
PSD a decis în ultima ședință CExN schimbarea lui Paul Stănescu cu Ilan Laufer. Ulterior, președintele a respins propunerea, iar următoarea variantă a PSD a fost Lia Olguța Vasilescu.
Șeful statului nu a semnat decretele de revocare din funcție a miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu.
În acest context, ministrul Justiției a anunțat, pe 26 noiembrie, luni, că va redacta până luni un proiect de sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președinte, rezultat de refuzul de revocare și numire a miniștrilor. Toader a anunțat că decizia sesizării CCR nu a fost luată.
„Până luni, voi redacta un proiect de posibilă sesizare a Curții Constituționale pentru un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și președintele republicii pentru refuzul de revocare și numire a miniștrilor propuși. Nu înseamnă că s-a luat decizia. Înseamnă că la nivelul Ministerului Justiției, vom redacta acest proiect de posibilă sesizare a Curții Constituționale. În cursul zilei de luni îl vom prezenta, îl vom discuta și apoi cei care au competențele de a decide vor decide dacă vor sesiza Curtea cu un astfel de conflict. Posibila sesizare venind de la Guvern, parte a conflictului, adică sub semnătura doamnei premier”, a anunțat Tudorel Toader, după ședința Biroului Permanent Național al PSD.