Sari direct la conținut

Cartea "Oamenii mari care au făcut România Mare" de Lucia Hossu-Longin, lansată la ICR

HotNews.ro
Oamenii mari care au făcut România Mare, de Lucia Hossu-Longin, Foto: Coperta carte
Oamenii mari care au făcut România Mare, de Lucia Hossu-Longin, Foto: Coperta carte

Volumul „Oamenii mari care au făcut România Mare“ de Lucia Hossu-Longin va fi lansat, miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român. Volumul publicat la Editura Hyperliteratura este o panoplie a marilor personalități care au făurit statul național român, părinții fondatori ai Marii Uniri.

Alături de autoare, la lansare vor participa Andrei Ruse, scriitor și managerul editurii Hyperliteratura , prof. dr. Dumitru Preda, istoric, Ioana Diaconescu, scriitoare, Theodor Hossu-Longin, coordonatorul volumului.

„Știam din episoadele pe care le-am dedicat închisorii de la Sighet, ca spațiu concentraționar pentru elita autohtonă, că aici au fost exterminați marii artizani ai Unirii, începând cu Iuliu Maniu, Alexandru Lapedatu, Daniel Ciugureanu, Ion Pelivan, generali ai Marelui Război, printre care Henry Cihosky, istorici ca Ion Nistor și Ioan Lupaș, care au auferit ani grei de detenție. Academicianul Ioan Lupaș a fost literalmente bătut la Sighet. Peste viața și faptele lor s-a așternut lespedea uitării. Doar câteva muzee județene de la Cluj, Oradea, Arad, Sibiu, Baia Mare, Sighet, Alba Iulia mai păstrează săli ale generației eroice, ale generației care ne-a dat o țară. Așa s-a născut proiectul Oamenii mari care au făcut România Mare, unind documente și mărturii din muzee rurale (Băsești, Șișești, Săliște, Bădăcin, Sântimbru, Giulești, Rășinari, Ciucea, Agriș), vocile unor compatrioți care își amintesc biografiile părinților fondatori, ale istoricilor prestigioși care vin în întâmpinarea Centenarului cu lucrări și cercetări noi“, mărturisește autoarea Lucia Hossu-Longin.

Din 1991, Lucia Hossu Longin a început realizarea serialului documentar „Memorialul Durerii” , care a ajuns în prezent la peste 200 de episoade difuzate, serial consacrat spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei românilor în faţa comunismului. Serialul a fost achiziționat și de Arhivele Hoover din SUA și de Biblioteca Congresului din Washington. Episoade din serial, dar şi alte filme documentare ale autoarei au fost selecţionate la marile festivaluri de televiziune de la Monte Carlo, Biarritz, Prix Europe sau Prix Italia. Episoade din „Memorialul Durerii” au fost difuzate și pe TV5, în Franţa, la Videoteca din Paris sau de Televiziunea Franco-Germană ARTE.

A realizat numeroase documentare care au fost selecţionate la festivaluri internaţionale: „Hobiţa lui Brâncuşi”, „România versus Cheng”, „Visul” (portret Liviu Ciulei), „21 de fotograme care au intrat în istorie”, „Cardinalul Iuliu Hossu”, „Sebastian” (selecţie la Prix Italia – 2006), „Regele nu moare” (selecţie la Festivalul internaţional de Televiziune de la Biarritz, Franţa – 2009, Prix Italia – 2009 şi Premiul special al Juriului UCIN – 2009). Documentarul „Regele nu moare” a fost proiectat, în premieră, două seri consecutiv la Paris, în Teatrul „La Huchette”, unde se joacă de 50 de ani neîntrerupt Eugen Ionescu.

Volumul „Memorialul Durerii – O istorie care nu se învaţă la şcoală” şi colecţia de 36 de DVD-uri conţinând 36 de filme au apărut în aprilie 2007 la Editura Humanitas, prin colaborarea cu IICCR şi TVR Media. În iunie 2009 a tipărit volumul „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa” la Editura Humanitas, iar în luna septembrie a aceluiași an i-au apărut cartea şi colecţia de 8 filme „Memorialul Durerii – Seria neagră” la TVR Media. În noiembrie 2013 a publicat „Memorialul Durerii – Întuneric şi Lumină” şi colecţia de 58 de DVD-uri editată de TVR Media şi TVR 2, la Editura Humanitas.

Volumul prezent, „Oamenii mari care au făcut România Mare” este o nouă filă a proiectului „Memorialul Durerii” și are la bază o serie de emisiuni dedicate personalităților istorice care au contribuit enorm la Unirea din 1918.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro