Sari direct la conținut

Comisarul european pentru drepturile omului le cere autorităților de la București să protejeze dreptul jurnaliştilor de a nu-şi dezvălui sursele

HotNews.ro
Dunja Mijatovic, Foto: Consiliul Europei
Dunja Mijatovic, Foto: Consiliul Europei

Comisarul european pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, face apel la autoritățile de la București să protejeze dreptul jurnaliştilor de a nu-şi dezvălui sursele, spunând că în cazul Rise Project nu există niciun motiv legat de încălcarea protecţiei datelor personale, aşa cum reclamă autorităţile române. De asemenea, comisarul european afirmă, la capătul unei vizite de cinci zile la București, că România trebuie să protejeze mai bine drepturile persoanelor cu handicap, dar și să ia mai multe măsuri pentru a combate violența împotriva femeilor. Ea vorbește și despre importanța menținerii independenței justiției.

Comisarul european pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, spune, într-un comunicat de presă transmis vineri, că nu există niciun motiv ca jurnaliştii de la Rise Project să fie amendați în cazul în care nu doresc să îşi dezvăluie sursele din ancheta „Teleorman Leaks”. Dunja Mijatović somează autorităţile române să nu recurgă la o astfel de măsură și să o evite și pentru viitoare cazuri similare.

De asemenea, comisarul european afirmă că România ar trebui să îmbunătățească protecția persoanelor cu handicap, să combată violența împotriva femeilor, să asigure libertatea presei, dar și să mențină independența sistemului judiciar, respectând recomandările Comisiei de la Veneția.

„România trebuie să-și consolideze cadrul instituțional pentru a proteja mai bine drepturile persoanelor cu handicap și ar trebui să intensifice eforturile de combatere a violenței împotriva femeilor”, este una din concluziile comisarului pentru Drepturile Omului de la Consiliul Europei, în urma întâlnirilor pe care le-a avut în acestă săptămână cu autoritățile de la București.

Ea spune că, deși au fost luate măsuri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ privind protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, persistă grave probleme în implementarea legilor. În plus, în actualul proces de reformă care urmărește reducerea numărului de persoane instituționalizate cu handicap sunt în continuare grave deficiențe.

În cele cinci zile ale vizitei de la București, comisarul a avut întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, cu ministrul Afacerilor Externe, cu ministrul Justiţiei, cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi cu procurorul general, dar şi cu reprezentanşi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi ai Autorităţii pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi şi ai Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro