Sari direct la conținut

FOTO Cum arată buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale 2024. Anunțul BEC

HotNews.ro
Stampila vot, Foto: AGERPRES
Stampila vot, Foto: AGERPRES

Biroul Electoral Central a stabilit, duminică, machetele buletinelor de vot care vor fi utilizate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, relatează News.ro.

„Biroul Electoral pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) informează că, la data de 13 octombrie a.c., au fost stabilite machetele buletinelor de vot care vor fi utilizate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, respectiv: macheta buletinului de vot utilizat în secţiile de votare din ţară, macheta buletinului de vot utilizat în secţiile de votare din străinătate şi macheta buletinului de vot prin corespondenţă”, a transmis, duminică seară, BEC, într-un comunicat de presă.

BEC anunţă, de asemenea, că s-a constatat că semnele electorale, denumirile formaţiunilor politice, precum şi prenumele şi numele candidaţilor sunt corect imprimate şi vizibile.

Procesul–verbal întocmit cu ocazia prezentării machetelor buletinelor de vot care vor fi utilizate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 va putea fi consultat pe pagina de internet a BEC – https://prezidentiale2024.bec.ro/

Turul întâi al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 24 noiembrie. 

Lista finală cu candidații în alegerile prezidențiale și ordine lor de pe buletinele de vot:

  • Poziția nr. 1 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România
  • Poziția nr. 2 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor
  • Poziția nr. 3 – ION-MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat
  • Poziția nr. 4 – NICOLAE-IONEL CIUCĂ – Partidul Național Liberal
  • Poziția nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România
  • Poziția nr. 6 – MIRCEA-DAN GEOANĂ – candidat independent
  • Poziția nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent
  • Poziția nr. 8 – ALEXANDRA-BEATRICE BERTALAN-PĂCURARU – Alternativa pentru Demnitate Națională
  • Poziția nr. 9 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie
  • Poziția nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forța Dreptei
  • Poziția nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent
  • Poziția nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent
  • Poziția nr. 13 – CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român
  • Poziția nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale

De asemenea Biroului Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României a stabilit că dacă un alegător român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are aprobate atât cererea de a vota prin corespondenţă, cât şi cea privind exprimarea votului la o secţie, la alegerile prezidenţiale, acesta va fi înscris doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă. 

Duminică, BEC a dat o decizie privind aplicarea unitară a prevederilor art. 8 alin. (3)-(5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la înscrierea alegătorilor în listele electorale permanente din străinătate şi listele electorale pentru votul prin corespondenţă.

„La alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, dacă (…) se constată că acelaşi alegător are aprobate atât cererea de înregistrare în Registrul Electoral ca alegător prin corespondenţă, cât şi cererea de înregistrare în Registrul Electoral ca alegător în străinătate, respectivul alegător va fi înscris doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă”, precizează BEC.

Câți români din străinătate s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență

Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat pe 10 octombrie. Astfel, potrivit site-ului AEP, de la 1 aprilie până pe 10 octombrie, s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă 6.916 cetăţeni. Pentru a vota la o secţie la prezidenţiale s-au înregistrat 6.751 de cereri.

INTERVIURILE HotNews.ro