Sari direct la conținut

Secretele Vilei cu clopoței se dezvăluie publicului. Vernisajulul expoziției „Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II”

HotNews.ro
Vila Minovici 1, Foto: Muzeul Municipiului Bucuresti
Vila Minovici 1, Foto: Muzeul Municipiului Bucuresti

Muzeul Municipiului București anunță vernisajul expoziției „«Vila Dr. Nicolae Minovici»: Restitutio II”, care va avea loc marți, 23 octombrie, ora 19.00 la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1).

Invitația este adresată tuturor celor care doresc să afle detalii despre felul în care o persoană particulară a ținut atât de mult la România încât a construit de la zero o vilă model alcătuind o valoroasă colecție de artă populară unde a așezat obiecte tradiționale deosebite, pe care le-a ales cu mare grijă pentru a le prezenta tuturor, inclusiv străinilor.

Vila Minovici 2

Vila Minovici 2

Foto: Muzeul Municipiului Bucuresti

Evenimentul pregătit de Muzeul Municipiului București este extrem de complex: Vila Dr. Nicolae Minovici se dezvăluie publicului, este vernisată și expoziția temporară „Artă și antropologie. Reverberații ale concepției raineriene în studiul omului”, este lansat volumul „Minovici – O Sută de Ani de Pionierat 1850-1950” (volum colectiv, Editor – Dr. Adrian Majuru, Colaborator – Dr. Octavian Buda, Editura Muzeului Municipiului București 2017), precum și un album filatelic cu titlul „Nicolae Minovici, pionier al medicinei sociale – 150 de ani de la naștere”, un produs unic dedicat lui Nicolae Minovici și familiei sale. Albumul este însoțit și de o medalie aniversară.

«Vila cu clopoței» sau «Vila neodihnei», cum este cunoscută vila doctorului Nicolae Minovici, își redeschide colecțiile și dacă, în cursul anului 2017, a fost deschisă o parte din expoziția permanentă care a cuprins capela, dormitorul, sufrageria, holul de acces de la etaj și odaia pentru musafiri de la parter, în anul 2018, începând cu data vernisajului, vizitatorii vor avea bucuria de a vedea restaurat întregul muzeu. Salonul și camera miresei de la etaj au fost refăcute conform fotografiilor pe care Nicolae Minovici le-a comandat în 1935. Cele mai multe obiecte de patrimoniu au fost restaurate pentru a fi expuse publicului exact în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani.

„«Vila neodihnei» a fost proiectată pentru a avea un rol de reprezentare. La începutul secolului al XX-lea, Mina și Nicolae Minovici se aflau în relații de colaborare instituțională, dar și personală, cu lumea medicală europeană, iar vizitele erau constante. Pentru a completa o imagine despre România, o țară care se moderniza cu pași repezi după 1860, dar care reprezenta încă un spațiu exotic și puțin cunoscut pentru

Vila Minovici 3

Vila Minovici 3

Foto: Muzeul Municipiului Bucuresti

mulți dintre partenerii culturali și stiințifici din Europa, Nicolae Minovici s-a hotărât să se dedice unui proiect, care să arate în mic, în detaliu, autenticitatea țării sale. Și acest proiect a fost muzeul de artă națională găzduit într-una dintre primele clădiri ridicate în București, în stil neo-românesc, de către arhitectul Cristofi Cerchez. După 1906, toți colaboratorii externi ai lumii medicale românești au fost aduși în vizită la «vila neodihnei» pentru a cunoaște o parte din cultura României”, a declarat Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București, în prezentarea sa dedicată expoziției „«Vila Dr. Nicolae Minovici»: Restitutio II”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro