Cei care au viză de flotant în București și nu au putut pot vota la referendum se pot întoarce în secțiile de votare. Pot vota indiferent când au obținut viza – anunțul BEC
La referendumul 2024 din București pot vota și cetățenii care au viză de flotant, însă au fost semnalate situații ale unor persoane cărora nu li s-a permis să voteze la scrutinul convocat de primarul general al Capitalei. Biroul Electoral Central transmite că alegătorii care au votat pentru prezidențiale, dar nu și la referendum, se pot întoarce în secțiile de votare.
„Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoștința opiniei publice că la referendumul l ocal organizat la nivelul municip iul ui București la data de 24 noiembrie a.c. își pot exercita dreptul de vot alegătorii cu cetățenie română care au domiciliul sau resedința în municipiul București, conform Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 6H/11.11.2024.
De asemenea, reamintim că, potrivit dispozițiilor art. 3 alin. 6 din Hotărârea BEC nr. 6H /11.11.2024, ”la secțiile de votare din localitățile unde este organizat un referendum local la aceeaşi dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024, Sistemul informatic privind monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal permite alegătorului care a optat să voteze pentru un singur scrutin ca, ulterior, să revină la secția de votare pentru a-și exercita dreptul de vot și la cel de-al doilea scrutin”.
La referendumul programat pentru duminică, 24 noiembrie, în București pot vota cetățenii care au domiciliul sau reședința în București, inclusiv cei care au viză de flotant, indiferent de perioada în care și-a făcut viza.
Pe lângă buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, bucureștenii vor primi duminică, 24 noiembrie, alte trei buletine de vot, pentru referendumul convocat de Nicușor Dan.
„Alegătorul care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa este înscris în lista electorală suplimentară”, mai precizează BEC.
De asemenea, potrivit circularei BEC, prin excepţie, „membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii şi siguranţei publice sau cu verificarea dispozitivului de menţinere a ordinii şi siguranţei publice care au cetăţenie română şi domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială în care respectivul scrutin este organizat, indiferent de vechimea domiciliului sau a reşedinţei, pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea, urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară dacă aceştia nu sunt înscrişi in lista electorală permanentă a secţiei de votare respective”.
Totodată, BEC precizează şi că, la secţiile de vot din Bucureşti, fiecare alegător trebuie întrebat la care scrutin intenţionează să voteze, urmând ca intenţia acestuia să fie consemnată ca atare, separat, în SIMPV şi în listele electorale.
„Astfel, este interzisă validarea alegătorului, din oficiu, pentru toate tipurile de scrutin. Validarea alegătorului la ambele tipuri de scrutin trebuie să fie consecinţa manifestării exprese de voinţă a acestuia, exprimată după ce a fost întrebat de către operatorul de calculator al secţiei de votare cu privire la acest aspect. Opţiunea alegătorului se va comunica cu claritate preşedintelui şi membrilor biroului electoral al secţiei de votare pentru a fi consemnat doar în listele aferente scrutinului pentru care a optat să voteze şi i se vor înmâna doar buletinele de vot aferente respectivului scrutin”, mai arată BEC, într-o circulară.