Sari direct la conținut

Liviu Pop: Articolul de care vorbeşte Kelemen Hunor se poate aplica spre binele beneficiarului în educaţia lui

HotNews.ro
Liviu Pop si Valentin Popa, Foto: Facebook/ Ministerul Educatiei Nationale-Romania
Liviu Pop si Valentin Popa, Foto: Facebook/ Ministerul Educatiei Nationale-Romania

Senatorul PSD Liviu Pop afirmă că articolul despre care vorbeşte liderul UDMR Kelemen Hunor, introdus într-o ordonanţă de ministrul Educaţiei, e o reglementare care se poate aplica spre binele beneficiarului, în educaţia lui, notează Agerpres.

„Această lege despre care vorbeşte domnul Kelemen Hunor, de fapt articolul despre care se face vorbire, e o reglementare care se poate aplica spre binele beneficiarului, în educaţia lui. Soluţia pentru predarea limbii române de către cadre didactice calificate este una foarte simplă. Învăţătorul împreună cu profesorul de limba şi literatura română pot preda împreună această oră”, a scris Pop, sâmbătă, pe Facebook.

El s-a referit şi la fuziunea dintre UMF Târgu Mureş şi Universitatea Petru Maior, precizând că cele două senate au decis fuziunea „în baza autonomiei universităţilor”.

„Au format astfel cea mai mare universitate de medicină din ţară care are ocazia să acomodeze programe de studiu din domeniul ingineriei şi a ştiinţelor socio-umane cu programe de medicină. Politicul nu se poate opune în faţa autonomiei universităţilor. Dincolo de toate nemulţumirile, cred ca ar trebui să continuăm să facem o politică a şcolii, şi nu politică în şcoală”, a a adăugat Pop.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, invocând ca probleme principale ordonanţa privitoare la predarea limbii române în şcolile cu predare în limba maternă, dar şi fuziunea UMF din Târgu Mureş cu Universitatea Petru Maior. El a precizat că a vorbit cu reprezentanţii coaliţiei despre ordonanţa din domeniul educaţiei.

„Ne-am întâlnit şi am vorbit în această perioadă de două săptămâni de când a început sesiunea parlamentară despre un singur subiect, despre acel articol care a fost introdus de ministrul Educaţiei în ordonanţa simplă din august privind educaţia şi Legea Educaţiei şi care prevede predarea limbii şi literaturii române într-un mod neprofesionist şi ne întoarce într-o perioadă pe care noi am depăşit-o. Fiindcă această problemă, cândva, a fost o problemă politică, a existat o dezbatere politică, dar am depăşit. Acum este o chestiune de specialitate. Şi el, din varii motive, din supărare, din nu ştiu ce alte motive, a introdus acest articol care nici nu poate fi aplicat, nici nu este corect, lezează interesele elevilor. 53.000 de copii sunt afectaţi, interesele învăţătorilor şi învăţătoarelor care au specializarea de a preda în limba română şi literatura română în clasele începătoare şi aşa mai departe. A fost singurul subiect pe care l-am discutat”, a declarat Kelemen Hunor.

În ceea ce priveşte fuziunea celor două universităţi, liderul UDMR a afirmat că Uniunea nu a fost consultată de ministrul Educaţiei.

„Eu cred că ar fi fost corect, pe baza acestui parteneriat parlamentar între coaliţia de guvernare PSD-ALDE şi UDMR, măcar să ne spună că acum urmează şi va fi dureros. Ministrul nu ne-a consultat şi iarăşi ne-a pus într-o situaţie extrem de delicată, dificilă”, a susţinut Kelemen.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro