Sari direct la conținut

ONU: prevenirea cazurilor de SIDA este în criză

HotNews.ro
Lupta anti-HIV/SIDA, Foto: Reuters
Lupta anti-HIV/SIDA, Foto: Reuters

Înainte cu mai puțin de o săptămână de cea de-a 22-a conferință internațională privind SIDA, UNAIDS trage un semnal de alarmă cu privire la erorile de prevenire, lipsa de finanțare, încetinirea progresului medical și numărul tot mai mare de cazuri de infectare cu HIV, potrivitLe Monde.

Dacă pentru prima dată numărul persoanelor care mor din cauza SIDA scade sub un milion, numărul de noi cazuri de infecții identificate în 2017 rămâne destul de mare: 1,8 milioane adică aproape 5.000 de cazuri pe zi. Directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé, vorbește despre „o criză”.

Într-un raport intitulat „Un drum lung rămâne de parcurs”, publicat miercuri, 18 iulie, organizația consideră că „răspunsul global la SIDA este într-o situație deosebit de îngrijorătoare: succesele, cu siguranță remarcabile – dar încă limitate – pe care le-am cunoscut în ceea ce privește numărul vieților salvate și cazurilor de stopare a infectării cu HIV sunt pe cale să încurajeze un soi de comoditate. La jumătatea drumului către obiectivele care trebuie atinse până în 2020, ritmul progresului este departe de a fi proporțional cu ambiția pe care oamenii par să o afișeze și anume aceea de a preveni un număr de 500.000 de decese din cauza SIDA până în 2020.”

În 2017, 36,9 milioane de persoane erau infectate cu HIV la nivel mondial, un număr care crește în mod mecanic datorită desfășurării terapiei antiretrovirale care le permite oamenilor să trăiască cu virusul. 59% dintre persoanele infectate cu HIV au avut acces la aceste medicamente – de la 53% în 2016.

În acest moment, tratamentul este prea puțin pentru a ajunge la 30 de milioane de persoane care au nevoie de el până în 2020 – comparativ cu 21,7 milioane în 2017. Se crede că numărul persoanelor care necesită tratament ar trebui să crească cu 2,8 milioane în fiecare an.

Cu toate acestea, creșterea din 2017 a fost de numai 150.000 de persoane în comparație cu 2016. Acest decalaj reprezintă o măsură a efortului depus pentru a pune capăt unei pandemii care, de la înființarea sa în 1981, a ucis 35,4 milioane de persoane și a infectat 77,3 milioane de persoane.

În prezent, tuberculoza este principala cauză a decesului: unul din trei pacienți cu HIV suferă de această boală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro