Orchestrele Naționale de Tineret ale României organizează audiții pentru tineri muzicieni
Programul educațional muzical din România, creat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, organizează prima sesiune de audiții a anului 2018. Acest proiect se bucură de o largă recunoaștere internațională şi in cadrul sau, din 2008 până în prezent, s-au format peste 1000 de tineri muzicieni din România și Republica Moldova, la cele mai înalte cote ale performanței artistice.
Tinerii muzicieni din Orchestra Română de Tineret, Romanian Sinfonietta și Orchestra Junior își așteaptă noua generație de colegi. Aceştia vor fi selecționați după cele mai exigente criterii valorice în datele de 4 și 5 mai 2018 la Palatul Tinerimea Română din București și în data de 13 mai la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj.
Auditiile se organizeaza pentru tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 26 de ani. Instrumentele pentru care se organizeaza auditia sunt: vioara, viola, violoncel, contrabas, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompeta, trombon, tuba, percutie, harpa.
Inscrierile se fac la adresa contact@orchestratineret.ro, data limita pentru acestea fiind 30 aprilie 2018 pentru Bucuresti si 6 mai 2018 pentru Cluj.
Viitorii membri ai Orchestrelor Naționale de Tineret ale României vor avea șansa formării sub îndrumarea celor mai importanți dirijori din România, artiști cu importante cariere internaționale precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru și Gabriel Bebeșelea.
Informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi afla la adresa www.tinerimearomana.ro.
Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.
Auditii ORT la CLUJ
Foto: Afis
De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.
În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.
Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu“ și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day“ de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.
Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.
Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.