Acad. Ioan-Aurel Pop sustine conferinta cu tema Cultura romana – intre Occidentul latin si Orientul bizantin, la TNB
Duminica 26 noiembrie 2017, de la ora 11.00, invitatul Conferintelor Teatrului Natrional va fi acad. Ioan-Aurel Pop care va prezenta conferinţa cu tema Cultura română – între Occidentul latin și Orientul bizantin. Conferinta va avea loc la Sala Mică a TNB.
„Românii sunt singurul popor european care, prin originea romană, prin numele lor provenit de la Roma, prin limba neolatină și prin forma de creștinare, sunt, pe de o parte, occidentali, iar prin componenta slavă, prin limba slavonă a cultului, a cancelariilor și a culturii medievale, prin alfabetul chirilic (utilizat până în secolul al XIX-lea), prin biserica lor bizantină sunt, pe de altă parte, răsăriteni. Cultura românească a oscilat între aceste două extreme înainte de a realiza sincronizarea cu modelul de succes occidental, în cadrul unei sinteze sui generis. De aici provin și cele două mari orientări culturale – cea latinistă, modernistă și prooccidentală și cea protocronistă, autohtonistă și tradițională – care ne-au marcat existența și ne-au conferit specificul de cultură de interferență.” (Ioan-Aurel POP)
Ioan-Aurel Pop este profesor universitar și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autor și coautor a peste șaptezeci de cărți, tratate și manuale și a peste cinci sute de studii și articole, Doctor Honoris Causa al universităților din Alba Iulia, Timișoara, Oradea, Cahul, Galați, Sibiu, Târgu Mureș, Universitatea de Stat din Chișinău, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău. Este membru titular al Academiei Române, al Academiei Europene de Știință și Artă de la Salzburg, al Academiei Naționale Virgiliene din Mantova (Italia) și membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris.A activat ca director al Institutului Cultural Român din New York (SUA) și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia).Este director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române.