Sari direct la conținut

Lansarea volumului Nu mai stim; cine suntem de Cyrill Stieger, la Universitatea Viena

HotNews.ro
Nu mai stim; cine suntem, de Cyrill Stieger, Foto: Coperta carte
Nu mai stim; cine suntem, de Cyrill Stieger, Foto: Coperta carte

În data de 15 noiembrie, de la ora 18.00, la Institutul de Istorie Est-Europeană a Universităţii din Viena are loc lansarea volumului Wir wissen nicht mehr; wer wir sind / Nu mai știm; cine suntem, apărut recent la editura vieneză Zsolnay. Prezentarea cărţii va fi realizată de autorul Cyrill Stieger în dialog cu prof. univ. Oliver Jens Schmitt.

Volumul este rezultatul cercetării întreprinse de dr. Cyrill Stieger despre minorităţile din Balcani şi cuprinde un capitol despre istroromânii din Croaţia. Autorul a călătorit prin Europa Centrală și de Est, descoperind o lume fascinantă, dar pe cale de dispariție. Zona balcanică este regiunea cu cele mai multe minorități etnice, religioase și lingvistice: de la minorităţile din sud-vestul Republicii Macedonia (Torbeschen/Torbeshi), la cele din nordul Greciei convertite la islam (Pomaken) şi până la comunităţile de aromâni creștini ‒ nimeni nu le cunoaște atât de bine ca Cyrill Stieger, care a fost timp de 29 de ani corespondent al publicaţiei Neue Züricher Zeitung.

Cyrill Stieger s-a născut în 1950 în localitatea Oberriet din Elveţia şi a studiat Filologie Slavă şi Istoria Europei de Est la Zürich şi Zagreb. Ulterior a fost angajat al Ambasadei Elveţiei la Moscova. Între anii 1986 şi 2015 a fost redactor de ştiri externe şi corespondent al publicaţiei Neue Züricher Zeitung. În prezent este stabilit la Zürich.

Oliver Jens Schmitt este profesor de Istorie a Europei Centrale şi de Est la Universitatea din Viena şi membru al Academiei Ştiinţifice din Austria. Printre ariile sale de studiu se numără cercetarea fascismului în Europa Centrală şi de Est, cu focus pe România, societăţile marilor oraşe est-mediteraneene în secolul XIX, politica şi societatea Imperiului Otoman, evoluţiile socio-culturale ale vestului Peninsulei Balcanice (Albania) în secolele XIX şi XX şi istoria regiunii balcanice din timpul Evului Mediu Târziu.

Evenimentul este organizat de editura Zsolnay şi Institutul de Istorie Est-Europeană a Universităţii din Viena în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada Elveţiei de la Viena.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro