Sari direct la conținut

ANRE, amenzi de peste 2,36 de milioane de lei pentru distribuitori de energie și gaz. Neregulile descoperite la Hidrolectrica, Enel sau Engie

HotNews.ro
Piata gazelor naturale, Foto: Freepik.com
Piata gazelor naturale, Foto: Freepik.com

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat vineri că în perioada ianuarie – octombrie 2021 a sancționat principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale, aplicând amenzi contravenționale în valoare totală de 2.365.000 lei.

ANRE afirmă că amenzile au fost aplicate în baza sesizărilor și reclamațiilor clienților finali, în paralel cu celelalte tipuri de acțiuni de control, efectuând și un număr de 749 de acțiuni de control de tip supraveghere.

Principalele amenzi aplicate de ANRE:

Hidroelectrica – 1.550.000 lei, în principal pentru:

  • Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condițiile de furnizare propuse de furnizor;
  • Neîndeplinirea obligației de a furniza corect şi complet datele şi informațiile solicitate de ANRE și să îndeplinescă măsurile dispuse de aceasta.

Enel Energie Muntenia – 410.000 lei (320.000 lei în domeniul energiei electrice; 90.000 lei în domeniul gazelor naturale), în principal pentru:

  • Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
  • Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligațiilor de plată.

Enel Energie – 190.000 lei (140.000 lei în domeniul energiei electrice; 50.000 lei în domeniul gazelor naturale), în principal pentru:

  • Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
  • Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligațiilor de plată;
  • Neincluderea în factură a tuturor informațiilor prevăzute în regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali.

EON Energie România – 105.000 lei (90.000 lei în domeniul gazelor naturale; 15.000 lei în domeniul energiei electrice), în principal pentru:

  • Nerespectarea obligației de a pune la dispoziția celor interesați, în scris, prin intermediul punctului unic de contact/punctelor de informare regională/locală, şi în format electronic, prin intermediul paginii proprii de internet, a ofertelor-tip definite pe fiecare categorie de client final;
  • Nerespectarea obligației de a furniza gaze naturale în baza unui contract de furnizare încheiat cu clientul final;
  • Nerespectarea obligației de a încheia contractele de furnizare a gazelor naturale, pe baza documentelor legale prezentate de solicitant.

Engie România – 90.000 lei în domeniul gazelor naturale, în principal pentru nerespectarea termenului de 15 zile de răspuns la sesizările adresate de consumatori cu privire la facturi.

CEZ Vânzare – 20.000 lei (10.000 în domeniul energiei electrice; 10.000 în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:

  • Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condițiile de furnizare propuse de furnizor;
  • Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului.

Hidroelectrica a fost compania care a primit cele mai mari amenzi din partea ANRE și în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021. Enel a fost vizată de cele mai multe reclamații în respectivul interval de timp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro