Sari direct la conținut

"Corpul ingerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor ceresti" – lansare de carte si dezbatere, joi, 12 octombrie, la Humanitas Cismigiu

HotNews.ro
Corpul ingerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor ceresti, de Bogdan Tataru-Cazaban , Foto: Humanitas
Corpul ingerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor ceresti, de Bogdan Tataru-Cazaban , Foto: Humanitas

Editura Humanitas vă așteaptă joi, 12 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului „Corpul îngerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cerești“ de Bogdan Tătaru-Cazaban, apărut recent la Editura Humanitas, cu o prefață de Andrei Pleșu. La eveniment vor vorbi, alături de autor, Andrei Pleșu și Madeea Axinciuc.

„De la Augustin și Toma de Aquino până la Duns Scotus și Ockham, de la Origen până la Bonaventura și până la fenomenologi și exegeți contemporani din toate zările, lucrarea de față se mișcă, liberă de prejudecăți, într-un spațiu amplu și policrom. În mediul academic și spiritual românesc se aude o muzică prea puțin sau deloc auzită până acum. E vorba de o reflecție vie asupra «formelor multiple ale realului», de «condițiile de posibilitate ale unor ființe pur inteligibile», de o «ontologie a intermediarului» și o «teologie a proximității». Angelologia devine, astfel, un exercițiu exploratoriu, care vizează orizonturi largi. În definitiv, ea culminează în antropologie, definind, prin contrast, limitele naturii umane. Scrisă limpede, construită subtil, nutrită de o admirabilă erudiție, lucrarea propune un autor matur și rafinat. Sub neobosita documentație a fiecărei pagini se simte palpitul unei curiozități genuine, al unei autenticități de o rară calitate, al unei angajări spirituale pentru care cunoașterea nu e un simplu depozit de fișe, ci o cale.“ – scrie Andrei Plesu in prefata volumului.

BOGDAN TĂTARU-CAZABAN (n. 1977) a urmat studii de filozofie și teologie la Universitatea din București și stagii de cercetare la Colegiul Noua Europă (București) și la EHESS/Maison des Sciences de l’Homme (Paris). Este doctor în filozofie al Universității din București, cercetător științific la Institutului de istorie a religiilor al Academiei Române, co-fondator al revistei Chora. Revue d’études anciennes et médiévales: philosophie, théologie, sciences> și membru al mai multor asociații și societăți academice.

A publicat: Dumitru Stăniloae sau paradoxul teologiei, în colaborare cu Teodor Baconsky (Anastasia, 2003); Pluralitatea metafizicii medievale. Istorie şi structuri (Polirom, 2005); Mănăstirea Hurezi/Monastery of Hurezi, în colaborare cu pr. Gabriel Herea (Artec Impresiones, 2009); O filozofie a intervalului. In honorem Andrei Pleşu, în colaborare cu Mihail Neamțu (Humanitas, 2009); Memory, Humanity and Meaning. Essays in Honor of Andrei Pleşu’s sixtieth Anniversary, în colaborare cu Mihail Neamțu (Zetabooks, 2009); Sfântul Martir Iustin Filozoful. O introducere (Deisis/Stavropoleos, 2010); Comuniune și contemplație. Despre creștinismul patristic și bizantin (Zetabooks, 2011). A tradus din Augustin (Humanitas, 2004; Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, 2010), Boethius (Polirom, 2003), Hugo din Saint-Victor (Univers Enciclopedic, 2005), E. Lévinas (Humanitas, 2006), R. Klibansky, E. Panofsky şi F. Saxl (Polirom, 2002). A îngrijit volumele: André Scrima, Duhul Sfânt şi unitatea Bisericii. „Jurnal” de Conciliu, și Sf. Ioan Damaschin, Despre cele două voinţe ale lui Hristos (Anastasia, 2004).

Între 2010 și 2016 a fost ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta. A primit Ordinul „Pius al IX–lea“ în grad de Mare Cruce (Sfântul Scaun), Ordinul „Pro Merito Melitensi“ în grad de Mare Cruce (Ordinul Suveran de Malta), Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler, Ordinul Coroanei Belgiei în grad de Comandor.

Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro