Wall Street dă verdictul: Economia americană este din nou pe cai mari
Relansarea economică post-Covid merge ceas în America. Economiștii au primit o avalanșă de date noi publicate miercuri, majoritatea reprezentând vești bune pentru Statele Unite, relatează Business Insider.
Cererile de șomaj depuse săptămânal au scăzut la cel mai mic nivel din 1969. Inflația a crescut într-adevăr, dar nu la fel de mult pe cât prognozau economiștii iar americanii au cheltuit mai mulți bani în luna octombrie decât estimau prognozele.
Toate acestea luate împreună arată că relansarea economică din SUA a prins aripi mai repede decât era așteptat, Wall Street îmbunătățindu-și estimările pentru creșterea din ultimul trimestru al anului.
Economiștii de la banca de investiții Morgan Stanley și-au majorat miercuri estimarea privind creșterea economiei americane de la 3% la 8,7% pentru trimestrul 4 al anului, citând „sumedenia de date” care arată proaspăta consolidare a economiei.
Economiștii de la JP Morgan au făcut același lucru, revizuind prognoza privind creșterea economiei SUA de la 5% la 7%, bazându-se la rândul lor pe noile date publicate miercuri.
Mai mult, diminuarea deficitului comercial al Statelor Unite – diferența dintre cât de mult importă țara comparativ cu cât exportă – a reprezentat o surpriză „notabilă” și sugerează că acesta nu va trage foarte mult în jos PIB-ul.
Alte rapoarte sugerează că criza lanțurilor de aprovizionare care a apăsat asupra revenirii economice și a alimentat creșterea inflației începe în sfârșit să se amelioreze.
„Îmbunătățirea generală arătată de date ar putea fi primul efect al ameliorării modeste a problemelor lanțurilor de aprovizionare”, afirmă economiștii de la JP Morgan.
FOTO: Flickr
Boom economic
Însă nu doar marile bănci de pe Wall Street prognozează un al patrulea trimestru stelar.
Instrumentul GDPNow al Rezervei Federale din Atlanta, care folosește datele pentru a-și ajusta prognozele pentru creșterea economică din trimestrul actual, și-a majorat estimarea de la 8,2% la 8,6%.
Toate estimările arată acum o creștere economică semnificativ mai mare decât cea de 2,1% înregistrată în al treilea trimestru al lui 2021.
Anterioara perioadă de trei luni a fost marcată de răspândirea variantei Delta a coronavirusului în Statele Unite, acest val pandemic neașteptat după demararea campaniei de vaccinare anti-Covid ducând la tragerea în jos a activității economice.
Creșterea din acest trimestru a fost cea mai lentă din perioada de relansare economică post-Covid, problemele cu lanțurile de aprovizionare cauzând temeri că avântul prins de economia americană a luat sfârșit în timpul verii.
Însă datele publicate miercuri și reacțiile băncilor la acestea sugerează că un nou boom economic a început în octombrie, lună în care noul val alimentat de varianta Delta a început în sfârșit să se estompeze și vânzările din domeniul retail au ajuns la niveluri record.
Dacă prognozele optimiste se vor adeveri, creșterea economică pe care SUA o va înregistra în ultimul trimestru al acestui an va fi cea mai mare de după trimestrul trei din 2020 care la rândul său a atins cel mai mare nivel din 1947.
Gareth Fuller / PA Images / Profimedia
Îngrijorările care rămân
Analiștii afirmă de asemenea că avântul economic le va oferi democraților o victorie de care au nevoie ca de o gură de aer în acest domeniu.
Popularitatea președintelui Joe Biden a scăzut vertiginos după primele sale luni de mandat, americanii dând vina pe administrația sa pentru creșterea semnificativă a prețurilor și creșterea economică slabă.
Cu toate acestea, cele mai mari pericole pentru relansarea economiei SUA nu au dispărut încă.
Criza lanțurilor de aprovizionare dă semne de ameliorare însă mai rămân multe de făcut pentru rezolvarea sa, mai ales că apropierea sărbătorilor de iarnă ar putea duce la noi probleme pe acest front.
Inflația va rămâne la niveluri ridicate până în a doua jumătate al lui 2022, potrivit unor declarații făcute de secretarul Trezoreriei Janet Yellen în octombrie, motiv pentru care Fed a anunțat că începe să își reducă sprijinul monetar pentru economie de luna aceasta.
Administrația lui Joe Biden a luat măsuri pentru a combate creșterea prețului carburanților însă aceste acțiuni ar putea fi anulate de evoluțiile de pe plan internațional și deciziile luate de OPEC.
Analiștii speră însă că un trimestru 4 puternic va permite Statelor Unite să lase în sfârșit în urmă efectele produse de varianta Delta și să se apropie mult mai mult de o revenire economică deplină.
Citește și: