Sari direct la conținut

Centrul de Interes – centru dedicat artei si culturii contemporane se deschide pe 8 iunie, la Cluj

HotNews.ro
Centrul de Interes - dedicat artei si culturii contemporane, Foto: Afis
Centrul de Interes - dedicat artei si culturii contemporane, Foto: Afis

Centrul de Interes, primul centru dedicat artei și culturii contemporane din Cluj, va fi inaugurat joi, 8 iunie, începând cu ora 19:00. Menit să îmbogățească și mai mult viața culturală a orașului, Centrul de Interes e conceput ca un spațiu care își propune să aducă arta contemporană în mijlocul comunității.

Noua instituție s-a format la inițiativa Federației Artiștilor și Galeriștilor din Fabrica de Pensule și a Asociației Artiștilor din Fabrica de Pensule care s-au desprins de Fabrica de Pensule la sfârșitul lui 2016 și s-au mutat într-un spațiu nou, o clădire industrială din imediata vecinătate a gării, de pe strada Fabrica de Chibrituri, nr. 9 A, cu acces direct prin pasajul subteran care leagă strada Horea și gara de strada Fabrica de Chibrituri.

În noul spațiu au fost amenajate 5 galerii – BARIL, BAZIS Contemporary, Camera, SABOT, SPAȚIU INTACT – 4 spații de proiecte, 3 spații de rezidență artistică, 24 de ateliere de creație în care activează peste 30 de artiști vizuali, designeri, arhitecți, toate desfășurate pe o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați. Se profilează un centru de artă cu viziune internațională, fără precedent în România din punct de vedere al dimensiunii, infrastructurii și al numărului de spații și artiști care vor produce și expune artă aici.

Odată cu inaugurarea noului centru de artă vor fi vernisate mai multe expoziții, iar artiștii Smaranda Almășan, Sorana Barb, Betuker István, Anca Brânzaș (artist în rezidență/ INTACT PROJECTS), Răzvan Botiș, Alin Bozbiciu, Mircea But, Cîmpan Istvan, Gáspár Szilárd, Ioana Iacob, Natalia Lazurca (artist în rezidență/ Asociația Artiștilor), Dan Măciucă, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Plătică, Bogdan Vrabie și Bogdan Greab (Reborn Bicycles) își vor deschide atelierele publicului larg.

De la Cannes la Cluj, de la film la fotografie!

BARIL prezintă în premieră absolută prima expoziție a regizorului Cristi Puiu. Expoziția Sieranevada, cuprinde o selecție de fotografii realizate de regizor în perioada de post-producție a filmului cu același nume.

„În luna ianuarie 2016, filmul Sieranevada se afla în post-producție. Tot atunci am pornit în căutarea unei imagini pentru afiș. Am traversat Bucureștiul de la est la vest, sperând să găsesc în inima cvartalelor de blocuri construite în anii ’80 imaginea susceptibilă de a spune ceva despre mine și despre filmul la care încă lucram. Astfel, pornind de la cimitirul Mărcuța, trecând pe acasă și traversând centrul către Lacul Morii, am adunat peste 9000 de fotografii. Dintre acestea, una a devenit afișul filmului Sieranevada”, spune Cristi Puiu.

Puțini știu că înainte să urmeze cursurile de film, Cristi Puiu a studiat pictura timp de 1 an la “Ecole Superieure d’Arts Visuels” din Geneva, actuala “Haute Ecole des Beaux Arts”. Filmele lui au rulat în aproape toată lumea, au fost elogiate de critici și premiate la Cannes, iar cel mai recent lungmetraj, Sieranevada, a fost propunerea României la Premiile OSCAR 2017. Expoziția poate fi văzută până în 30 iulie.

Prima expoziție individuală Bill Viola în România!

BAZIS Contemporary aduce la Cluj lucrări video ale renumitului artist american Bill Viola. Encounters e prima expoziție individuală a artistului în România. Pionier al instalațiilor video, demersul său artistic e un amplu experiment de dizolvare a limitei dintre pictură și arta cinematografică, care durează de patru decenii în care artistul a avut peste 130 de expoziții personale – printre altele la MoMA New York, la Galeria Națională din Londra, la Muzeul Guggenheim din Bilbao, la Bienala de Artă de la Veneția sau la Grand Palais din Paris. Encounters rămâne deschisă publicului până în 15 iulie.

3 artiști clujeni inaugurează Camera din Centrul de Interes!

3 shells and a square game e expoziția cu care se inaugurează spațiul artist-run Camera, al artistei Irina Dumitrașcu. “Shell game” se poate traduce, simplu, “Alba-neagra”, deși în noua Cameră din Centrul de Interes jocurile nu vor respecta mereu indicațiile producătorului. De data aceasta, trei artiști clujeni: Radu Comșa, Irina Dumitrașcu și Vlad Olariu, vor încerca să vă inducă în eroare filozofală. Cu și fără ajutorul pătratului lui Malevich. Expoziția va rămâne deschisă până la 28 iulie.

Galeria clujeană SABOT, în colaborare cu Galeria Wschód din Varșovia prezintă expoziția Bones, a tânărului artist polonez Mikołaj Moskal, născut la Cracovia în 1985. Pentru artiștii clujeni și nu numai, va fi o bună ocazie de întâlnire cu un alt fel de abordare a monocromiei, a ”griului”, în pictura contemporană. Expoziția poate fi vizitată până în 28 iulie.

La SPAȚIU INTACT va fi vernisată expoziția personală a artistei Valérie Mréjen – Voilà, c’est tout. Artist vizual, fotograf și scriitor, Valérie Mréjen multiplică mijloacele de expresie pentru a explora cu și mai multă putere posibilitățile limbajului. Lucrările artistei sunt inspirate de amintiri, măruntele întâmplări ale vieții cotidiene, de detalii crude și ridicole, platitudini sau neînțelegeri ale existenței. Expoziția Voilà, c’est tout rămâne deschisă publicului larg până în data de 15 iulie.

O serie de expoziții vor fi găzduite și în spațiile de creație ale Centrului de Interes: Reverse: Chapter 1 a artistului Ovidiu Leuce la A+Project Space (8-22 iunie), Reborn a artistului Ionel Mihai la BAZIS Project Space (8 iunie – 15 iulie), Self. Perceive/Deceive a artistei Ada Muntean la NANO (8-22 iunie) și Gianni Vattimo meets Vida Gheza: Soft Sculpture No.1, o colaborare pouf. & Sebastian Big.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro