8 lectii pentru copii. Despre hackeri, virusi, troieni si viermi informatici. Am fost atacati, cum procedam? – raspunde Haute Culture
O ardem pe net, piratam de rupem, ne lasam copiii sa zaca pe computer. Si deodata,WannaCry trece prin computerele noastre. Ne-a lovit in lumea noastra virtuala.A fost socotit cel mai tare atac cibernetic de pana acum. Specialistii ne spun ca oricand hackerii se vor intoarcecu o rautate mai mare, cu reusite si mai inteligente.Am intrebat un specialist, Andrei Achim, Concept Electronics, si i-am spus sa ne explice ca pentru copii, de ce ne temem, ce-i cu virusii astia? Da, noi suntem cu totii, copii intr-o jungla virtuala.
1. Ce este un virus?
In general, virusul (informatic) este un program care, exact precum corespondentul sau din lumea medicala, se transmite singur si se poate autoreproduce pentru a infecta cat mai multe sisteme informatice. Virusii se instaleaza singuri, fara voia utilizatorilor si pot provoca pagube materiale (stergere fisiere, modificare sistem de operare, criptare fisiere etc.) sau pot influenta functionarea sistemului pe care il infecteaza in folosul autorului/autorilor (spionaj, control de la distanta al sistemului etc.). In zilele noastre virusii nu sunt extrem de raspanditi, locul lor fiind luat de variatii ale acestora, numite troieni si/sau viermi, care sunt folosite la scara mult mai larga decat virusii. Troienii pot fi folositi pentru descarcarea si instalarea virusilor informatici sau pentru facilitarea accesului unui atacator (hacker) printr-un asa numit “back door”.
2. Ce este un hacker?
Pe ce se bazeaza un hacker, care e etica lui? Hackerul este in general un personaj controversat, deoarece isi foloseste cunostintele informatice si de social engineering pentru a patrunde neautorizat in sisteme informatice. El foloseste tehnici si metode specifice prin care exploateaza vulnerabilitati ale sistemului vizat si reuseste sa patrunda in el.
Exista doua tipuri de hacker: cel rau intentionat si asa numitul “ethical hacker”.
Daca pentru primul tip de hacker accesul in sisteme are ca motivatie producerea pagubelor, spionajul, furtul de date, distrugerea completa a sistemului etc., pentru hackerul “etic” acesta este un job in toata regula, el fiind deseori angajat de companii pentru a descoperi vulnerabilitati ale sistemelor informatice, permitand dezvoltatorilor software sa le acopere prin update-uri numite patch-uri. Hackerul etic are asadar un rol pozitiv.
3. E vreo legislatie a mediului virtual. Sa-i opreasca!
Bineinteles ca hackingul este interzis prin lege in aproape toate tarile si au existat numeroase cazuri in care hackeri celebri au fost arestati si condamnati la ani grei de inchisoare. Din pacate mediul virtual este “o jungla” in care este foarte greu sa aplici legea. Hackerii incearca mereu sa isi ascunda urmele folosind numeroase metode prin care sa nu se vada originea atacului. Exista departamente speciale care incearca depistarea si oprirea acestora hackeri. O metoda specifica des utilizata este folosirea de asa numite “honey pot-uri”, sisteme extrem de vulnerabile puse in mediul online tocmai pentru a atrage hackeri si a le permite celor ce le administreaza sa studieze tipurile de atacuri si originea lor, pentru a se putea proteja sistemele cu adevarat importante.
4. Cum poate sa fie Statul mai bun decat un hacker?
Se cunosc dese situatii in care statele lumii au angajat fosti hackeri tocmai pentru a ii ajuta sa se apere de alti hackeri. In general este un joc de-a soarecele si pisica. Statul castiga de cele mai multe ori prin faptul ca dispune de tehnologii avansate, specialisti mai multi si de cele mai multe ori departamentele care lupta impotriva hackerilor sunt similare cu cele criminalistice.
5. Se pirateaza la greu. Ce facem?
Un sistem de operare piratat are de regula aceleasi caracteristici ca unul legitim. Sistemul de operare piratat are modificata partea de activare/licentiere si poate da impresia ca este legitim. Evident faptul ca este “activat” nu il si face legal, legalitatea dovedindu-se exclusiv prin factura de achizitie al acestuia, nu prin alte metode. De cele mai multe ori cei care folosesc sisteme piratate nu le mai actualizeaza de frica sa nu fie descoperiti, devenind astfel vulnerabili in fata atacatorilor deoarece nu au instalate update-urile de securitate la zi.
6. Cat de mare este panica?
Panica este acum destul de mare dar acest lucru nu este neaparat ceva rau, deoarece “frica pazeste pepenii”. Cu cat lumea va constientiza faptul ca pe Internet sunt expusi exact ca in viata reala, cu atat se vor proteja mai bine. Si exact cum in viata reala ne protejam prin intermediul sistemului imunitar, in mediul online este nevoie de sisteme de protectie si filtrare, solutii de securitate care sa protejeze sistemele informatice si datele sensibile.
7. Ce-i de spus unui copil dependent de net si computer?
Dependenta de computer poate avea efecte nocive asupra dezvoltarii normale ale copiiilor. Cel mai indicat este sa apelati la sfaturile unui specialist (psiholog pediatru).
8. Ce-i spui cand acesta, in fapt, poate sa-l admire pe hacker?
Admiratia pentru hacker poate fi transformata in ghidarea catre meseria de ethical hacker. Atat timp cat copilul este invatat sa nu faca rau si sa foloseasca cunostintele/talentul nativ de a patrunde in sisteme pentru a descoperi vulnerabilitatile, este in regula.