Sari direct la conținut

Participarea romaneasca la Festivalul international de film de la Rotterdam

HotNews.ro
IFFR: credit photo ANP, Foto: Afis
IFFR: credit photo ANP, Foto: Afis

Festivalul internațional de film de la Rotterdam (IFFR) se desfasoara în perioada 27 ianuarie – 4 februarie 2017. Filmele romanesti Sieranevada r.: Cristi Puiu, Scris / Nescris r.: Adrian Silișteanu și Ceața r.: Adi Voicu vor fi proiectate, în premieră, în prezența regizorilor Adrian Silișteanu și Adi Voicu și a producătorului Marcian Lazăr (Ceața).

Cineaștii români vor contextualiza filmele și vor dialoga cu publicul după proiecții. Jurnalistele de film Irina Trocan și Boglárka Nagy sunt invitatele festivalului din partea presei române de gen.

Scurt metrajele Ceața (premieră mondială) și Scris / Nescris sunt incluse în secțiunea „Voices Short“ a festivalului cu câte trei proiecții (27 ianuarie – 1 februarie), iar lung metrajul Sieranevada este inclus în secțiunea „Limelight Programme“ cu patru proiecții (1-4 februarie).

„Proiectat pentru întâia oară în cadrul Festivalului filmului mediteranean de la Montpellier CineMed 2016, unde a și câștigat « Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj », precum și premiul Canal Plus, « Scris / Nescris » a început să aibă un parcurs festivalier surprinzător de bun iar selecția în cadrul prestigiosului festival de la Rotterdam mă bucură nespus. Filmul are ca temă identitatea, mai precis raportul dintre individ și actele de identitate care îl condiționează în raport cu societatea. Povestea acestuia se articulează în jurul unei familii de romi pentru care hârtiile au o valoare relativă dar care cred, totuși, cu tărie, în alte valori, tradiționale, dar care, a priori, sunt la fel de valide ca și cele ale lumii moderne“ a declarat Adrian Silișteanu pentru ICR Buxelles.

Adrian Silișteanu (n. 1975, Bacău) este un cineast român cu o vastă experiență ca director de imagine. A absolvit Universitatea Media din Bucureşti, Secţia Cinematografie, în 2003. Din 2005 a lucrat ca director de fotografie pentru numeroase filme româneşti, printre care Pescuit sportiv, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, Domestic și Ilegitim, realizate de Adrian Sitaru, Undeva la Palilula, în regia lui Silviu Purcărete și Live, semnat de Vlad Păunescu. A filmat mai mult scurtmetraje, printre care Valuri, Colivia, Chefu’, Excursie și Artă r: Adrian Sitaru, Superman, Spiderman sau Batman și Un alt Crăciun r: Tudor Giurgiu și Stopover r.: Ioana Uricariu.

Adi Voicu este absolvent al Universităţii naționale de artă teatrală şi cinematografică București (U.N.A.T.C.). În 2009 a câştigat premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de film documentar iar producţiile Metrobranding și Victoria (2010) au fost foarte aprieciate de critica de specialitate. În 2013, Adi Voicu a prezentat la Festivalul internațional de film de la Berlin şi de la Cannes scenariul de lung metraj Avertismentul. Filmografia sa mai cuprinde: Faces (2006), Români în Ucraina (2014) şi scurtmetrajul Primul rol – în post producție.

Scurt metrajul Ceața prezintă povestea unui cuplu care dorește să adopte un copil. Dorințele și trăirile interioare puternice ale cuplului sunt ținute în frâu în această poveste emoționantă în care soțul și soția sunt evaluați de un asistent social pentru eligibilitatea adopției. Talentul narativ al regizorul român îmbracă ingenios scenariul și umorul spontan cu un stil modest, dar meticulos.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro