Filme romanesti la Berlinala 2017
Institutul Cultural Roman a gazduit astazi, 23 ianuarie 2017, la sediul din Aleea Alexandru 38, o conferinta de presa dedicata participarii romanesti la Festivalul International de Film de la Berlin – Berlinala 2017. Au participat criticul de film Iris Lackner (Israel), presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, directorul de imagine Andrei Butica, actorii Mircea Postelnicu, Diana Cavallioti si Adrian Titieni, co-scenaristii Cezar Paul-Badescu si Iulia Lumanare, producatoarea Oana Iancu, actorul Tudor Aaron Istodor, regizoarea Ioana Mischie si Alina Salcudeanu (CNC). Discutiile au fost moderate de Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR.
La editia din acest an, desfasurata in perioada 9-19 februarie 2017, Institutul Cultural Roman sustine participarea romaneasca la urmatoarele sectiuni: „Competitie“ – „Ana, mon amour“ de Calin Peter Netzer, „Berlinale Talents“: Ilinca Calugareanu (regizor), „Co-production Market“ – proiectul de film „Caprioara“: Bogdan George Apetri (regizor), Oana Iancu (producator). Din partea Romaniei au mai fost anuntate participari astfel: „Berlinale Talents”: actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producatoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truta si scenarista Monica Stan si „Shooting Star”: actorul Tudor Aaron Istodor.
Cel mai recent film al regizorului Calin Peter Netzer, Ana, mon amour, a fost selectat in competitia oficiala a festivalului. Filmul este o adaptare libera dupa romanul scriitorului Cezar Paul-Badescu, Luminita, mon amour, „o ironie la adresa lumii in care traim si a felului in care aceasta vede afectiunea nervoasa si incearca sa ofere solutii de cele mai multe ori ridicole”, dupa cum a declarat autorul volumului si co-scenarist al filmului, Cezar-Paul Badescu. In cazul productiei cinematografice, latura sociala este trecuta in paranteza, „Calin Peter Netzer fiind interesat de dezvoltarea relatiei de cuplu”, a explicat Cezar Paul-Badescu, care a mai spus si ca regizorul a marturisit ca s-a identificat cu personajul feminin al cartii, Luminita.
Scenarista Iulia Lumanare a mentionat ca „dorinta nu a fost aceea de a face un film despre psihanaliza, ci unul psihanalitic”. Directorul de imagine Andrei Butica a povestit despre placerea de a lucra la aceasta productie, iar actorii din rolurile principale, Mircea Postelnicu si Diana Cavallioti, au vorbit despre felul in care au reusit sa intre in pielea personajelor, avand nevoie de o perioada de introspectie si apeland chiar la un psiholog profesionist. Actorul Adrian Titieni, care a interpretat in film rolul medicului psihanalist, vede aceasta productie ca pe „o oglinda a fiecaruia dintre noi si in acelasi timp ca pe un punct de plecare in cunoasterea propriei identitati”.
In cadrul evenimentului a fost adusa in discutie importanta cinematografiei romanesti si locul acesteia in contextul international. Presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, a subliniat ideea necesitatii unei industrii a filmului cu institutii puternice. „Ar fi bine ca toate premiile pe care le iau atat de talentatii nostri cineasti sa nu ramana fara ecoul profund, real, sa nu ramana la nivelul obsecvios al unor evenimente-society. Cred ca este necesar sa intelegem ce inseamna o industrie a filmului si cum se construieste ea si ca a promova un film romanesc e un proces de durata, fara pauza. Promovarea nu se face doar in festivaluri, e o masinarie care trebuie pusa mereu in miscare”. Totodata, a declarat ca este incantat ca echipa filmului Ana, mon amour este tanara si crede ca pelicula va fi apreciata la Berlin: „Sper ca asteptarea mea este o asteptare colectiva, am mari sperante”.
Iris Lackner, critic de film din Israel, a mentionat ca filmul romanesc este foarte bine vazut in strainatate. „Din momentul in care cineastii romani au inceput sa castige din ce in ce mai multe premii la festivaluri internationale renumite, in Israel a crescut interesul publicului care doreste filme de calitate.” a conchis Iris Lackner.
ICR sustine, de asemenea, standul romanesc din cadrul European Film Market si aparitia catalogului Romanian Films. Despre standul de promovare a filmului romanesc la Berlinale a vorbit Alina Salcudeanu, coordonatoarea Departamentului de Relatii Internationale al Centrului National al Cinematografiei.
La conferinta de la sediul ICR au mai participat actorul Tudor Aaron Istodor, care va concura la sectiunea „Shooting Star”, si regizoarea Ioana Mischie, care nu este la prima intalnire cu Festivalul de la Berlin, de aceasta data fiind selectionata in sectiunea „Berlinale Talents”. Dupa spusele sale, „meritul acestui program este realizarea solidaritatii intre tinerii cineasti romani.”