Sapte producatori romani isi prezinta proiectele cinematografice in Spania
Timp de trei zile, în perioada 15-17 septembrie, 7 producători români vor avea oportunitatea să-și prezinte proiectele cinematografice omologilor săi din Spania și Mexic, în cadrul unor întâlniri profesionale organizate de Comunitatea Autonomă Madrid și Asociația Madrilenă a Audivizualului în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid.
Potrivit ICR Madrid, această inițiativă, ce poartă numele de „Ventana del Cine Madrileño”, își propune să încurajeze colaborarea și coproducțiile de lungmetraje între Spania, Mexic și România. De-a lungul celor trei zile de întâlniri, vor avea loc prezentări ale procedurilor de finanțare a cinematografiei specifice fiecărei țări, mese rotunde și dezbateri, însă elementul central este forumul de coproducții în care vor fi prezentate cele 21 de proiecte cinematografice propuse spre finanțare producătorilor invitați.
Din România au fost selectate de organizatori următoarele proiecte cinematografice, aflate în diferite faze de dezvoltare: Gomera (r. Corneliu Porumboiu), At the Side of the Moon (r. Tudor Giurgiu), Never Let It Go (r. Paul Negoescu), Zavera (r. Andrei Gruzsniczki), Cărturan (r. Liviu Săndulescu), Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu) și Shadow and Dream (r. Hadrian Marcu). Din delegația română fac parte următorii producători: Anamaria Antoci (4Proof Films), Alexandra Denisa Badea (42km de Film), Iulia Târnovețchi (Alien Film), Bogdan Crăciun (Libra Film Productions), Liviu Săndulescu (Mandragora), Paul Negoescu (N-Graphix și Papillon Film) și Ioana Drăghici (Saga Film).
Regizorul Tudor Giurgiu, aflat la primele filmări în Spania pentru cel mai recent film al său inspirat din romanul Apropierea de Marin Mălaicu-Hondrari, va împărtăși celor prezenți din experiența sa de lucru cu producători spanioli. Dorina Oargă va vorbi invitaților din Spania și Mexic despre Festivalul Internațional de Film Transilvania din postura sa de manager de industrie în cadrul festivalului.
Filmul românesc se bucură de mare succes în rândul criticilor de specialitate, a selecționerilor marilor festivaluri din Peninsula Iberică și, din ce în ce mai mult, în rândul cinefililor. Însă această întâlnire profesională a unei delegații atât de numeroase de producători români cu reprezentanți ai industriei din Spania și Mexic reprezintă o premieră și așază premisele realizării unor filme românești cu case de producții din spațiul vorbitor de limba spaniolă.